ING stopt onverwachte verlaging spaarrentes

ING gaat niet langer nieuwe spaarrekeningen lanceren die in eerste instantie een hoge rente geven, maar kort daarna lager worden.

Banken lokken nieuwe spaarders met een hoge rente. Maar als de klant eenmaal binnen is, daalt de spaarrente snel ‘zonder dat de marktomstandigheden daartoe aanleiding geven’.

De verklaring van ING volgt op een reprimande van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die toeziet op het gedrag van banken. Bij de AFM kwam een groot aantal klachten binnen over de Toprekening van ING. De spaarders waren gelokt met een rente van 4,75 procent. Maar na een half jaar daalde de spaarrente volgens de AFM fors. Volgens de klagers is de rente nu 2,25 procent, een voor hen oninteressant tarief.

Ze voelen zich door ING misleid, omdat de brochure over de Toprekening ze eind 2008 niet vertelde dat de spaarrente na een half jaar afhankelijk zou worden van de marktrente. Dat stond in een voetnoot. De ING-spaarders meenden juist gelezen te hebben dat de rente blijvend op 4 procent zou worden vastgesteld. Dat de rente spectaculair kelderde kwam door de kredietcrisis. Die bracht de monetaire autoriteiten ertoe de interbancaire rente naar bijna nul procent te verlagen, waardoor het voor de banken duur werd om hun klanten een hoge spaarrente te gunnen.

De AFM heeft ING laten weten dat de informatie die ING heeft gegeven over zijn spaarproduct niet misleidend, maar wel ‘onvoldoende duidelijk’ is.

Voor ING is de schrobbering reden folders met informatie over sparen aan te scherpen. Ook moet het makkelijker worden om de veranderingen in spaarrentes te zien en gaat de bank zijn spaarklanten duidelijker van die veranderingen op de hoogte stellen. Begin 2010 moet het wat ING betreft afgelopen zijn met spaarrekeningen die met een hoge rente beginnen en daarna snel zakken.

Logo van ING (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden