Een kolenmijn in Rusland.
Een kolenmijn in Rusland. © EPA

ING steekt toch weer miljarden in steenkolen

Ondanks de belofte zich gaandeweg terug te trekken uit de financiering van steenkolen, heeft zakenbank ING een miljardenlening afgesloten met de Russische steenkolenmoloch SUEK.

Namens een consortium van tien banken coördineerde ING afgelopen februari een lening ter waarde van 1,4 miljard euro, drie maanden nadat het bedrijf bekendmaakte haar steenkolenportfolio te zullen gaan afbouwen.

ING zelf leent 109,3 miljoen euro aan de Siberian Coal Energy Company (SUEK), de grootste kolenproducent van Rusland. De Rabobank doet mee voor hetzelfde bedrag en ook banken uit Italië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Zweden en Rusland dragen aan bij aan het krediet. SUEK heeft het geld ondermeer nodig voor het aflossen van oude leningen, gezien de netto schuldenlast van het bedrijf van 2,7 miljard euro.

Nieuwe voorwaarden

De nieuwe lening is een herfinanciering van een schuld uit 2011 onder nieuwe voorwaarden. Volgens ING is ze het daarom niet in strijd met de belofte die de bank afgelopen november deed in aanloop naar de klimaatconferentie in Parijs. Toen stelde ING 'wereldwijd de kredietverlening terug te dringen aan bedrijven die gebruikmaken van of gelieerd zijn aan steenkolen' om de verduurzaming van de energievoorziening op de wereld vooruit te helpen. Steenkolen veroorzaken bij verbranding veel broeikasgas en zijn de klimaatonvriendelijkste brandstof.

Gezien onze verantwoordelijkheid naar bestaande klanten zullen we eerder gemaakte afspraken nakomen

ING-woordvoerder

Dat gold echter voor de financiering van nieuwe kolencentrales en nieuwe kolenmijnen, zegt de ING-woordvoerder. 'Gezien onze verantwoordelijkheid naar bestaande klanten zullen we eerder gemaakte afspraken nakomen', meldde de bank vorig jaar. De herfinanciering op nieuwe voorwaarden is volgens ING zo'n voortzetting van een bestaand klantencontact.

Dit wekt irritatie bij actiegroepen die verenigd zijn in de 'Eerlijke Bankwijzer'; een website waarop de scores van banken op gebied van duurzaamheid worden vergeleken. Vorig jaar was de Bankwijzer nog positief over het 'kolenbesluit' van ING maar de nieuwe lening is strijdig met de toen uitgesproken intentie, vindt woordvoerder Evert Hassink. Uit onderzoek blijkt volgens hem dat ING acht keer meer investeert in fossiele energiebedrijven dan in duurzame energiebedrijven.