ING splitst; bank ruilt Kruimeldief in voor Zandkasteel

Amsterdam De top van ING-Bank verhuist van de Kruimeldief naar het Zandkasteel. ING is nu nog een bank-verzekeraar, maar gaat die twee functies uit elkaar halen....

Van onze verslaggever Robert Giebels

Vanuit het huidige ING-hoofdkantoor – ING House – pal naast de Amsterdamse ringweg A10 zullen na volgend jaar de wereldwijde verzekeringsactiviteiten worden ontplooid. De bank zal worden geleid vanuit het gebouw De Amsterdamse Poort in Amsterdam Zuid-Oost.

Beide gebouwen zijn markante, architectonische verschijningen, die uitnodigen tot bijnamen. Vooral ING House aan de Zuidas, dat in de volksmond niet alleen De Kruimeldief, maar ook De Schoen, De Klapschaats en De Glasbak wordt genoemd.

De Amsterdamse Poort vlakbij station Bijlmer gaat dankzij zijn tien torens vooral door het leven als Het Zandkasteel. Het gebouw uit 1987 van de Nederlandse architect Ton Alberts heeft bijna nergens rechte hoeken. Om ook binnen iets bijzonders te hebben, begon ING toen het in 1991 het gebouw betrok, met het verzamelen van vooral figuratieve kunst.

Brussel
De verhuizing volgt uit een eis van Brussel. De Europese Commissie eiste in oktober vorig jaar dat de bank en de verzekeraar – vooral Nationale Nederlanden – zich zouden moeten splitsen. Dat was weer het gevolg van de staatssteun die ING in 2008 kreeg om de gevolgen van de kredietcrisis het hoofd te bieden. Eind 2013 moet de splitsing zijn voltooid en gaan de twee bedrijven zelfstandig verder. De verzekeraar moet worden verkocht of naar de beurs gebracht.

Fusie
Daarmee is de fusie ongedaan gemaakt die ING de twee gebouwen opleverde. De Amsterdamse Poort was het hoofdkantoor van de Nederlandse Middenstands Bank na haar samengaan met de Postbank in 1989. Die combinatie ging twee jaar later samen met Nationale Nederlanden en werd ING. Totdat in 2002 de leiding van het bank-verzekeraarsconcern in ING House trok, was de Amsterdamse Poort het hoofdkantoor van ING Bank.

De reden waarom juist de bank naar Amsterdam Zuidoost gaat is dat daar al de nodige grote bankactiviteiten van ING zijn gehuisvest. Zo zit het consumentenbankbedrijf er al in een oranje, schoenendoos-achtig gebouw. Ook de dealingroom is in de nabijheid gevestigd. In het Zandkasteel zitten al de zakenbankactiviteiten.

Het verzekeringsbedrijf neemt bezit van het glazen ING House omdat van daaruit in de beleving van de verzekeraar via Schiphol de wereld kan worden bereikt en via de snelweg de grote Nationale Nederlanden-gebouwen in Den Haag en Rotterdam.

Banen gaan niet verloren bij de verhuizing. In het glazen ING House kunnen circa 600 mensen werken en in de Amsterdamse Poort ongeveer 2.200.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden