Update

ING schrapt nog eens 1400 banen in Nederland

ING schrapt 1400 banen extra bij zijn Nederlandse bankbedrijf. Dat maakte het financiële concern vandaag bekend bij de publicatie van de jaarcijfers. ING wil zo 120 miljoen euro aan nieuwe kostenbesparingen halen vanaf 2016.

Het hoofkantoor van ING in Amsterdam.Beeld ANP

Ook bij het bankbedrijf in België grijpt ING dieper in. Daar komen tot 2015 door natuurlijk verloop 1000 banen te vervallen, met 150 miljoen euro aan besparingen tot gevolg. Beide ingrepen komen bovenop de reorgananisaties die ING vorig jaar aankondigde bij zijn verzekeringspoot en zijn commerciële bankbedrijf.

ING zag de nettowinst vorig jaar met bijna een derde afnemen tot 3,9 miljard euro. Het onderliggend resultaat voor belastingen, dat doorgaans als vergelijkend cijfer wordt gebruikt, nam met ruim 7 procent af tot 3,5 miljard euro. Vooral bij het bankbedrijf daalde de winst sterk, met 22 procent tot 3,2 miljard euro. De verzekeringstak boog een verlies van 325 miljoen euro in 2011 om in een winst van 311 miljoen euro.

Topman Jan Hommen sprak in een toelichting van 'een overgangsjaar' voor ING. De nadruk lag sterk op de voorbereiding van het bank- en het verzekeringsbedrijf op een zelfstandige toekomst. Voor die operatie kreeg het bedrijf wel meer tijd van de Europese Commissie, die de opsplitsing verplicht stelde omdat ING staatssteun heeft ontvangen.

De resultaten zijn volgens Hommen goed overeind gebleven, 'ondanks de schuldencrisis in Europa en het zwakke economische klimaat dat in heel 2012 aanhield''. De topman zei dat de marktomstandigheden voor ING in 2013 'uitdagend' blijven. Hij sprak geen concrete verwachtingen uit voor het lopende jaar.

Geen kostensnijdende operatie
Hommen zei in een toelichting op Radio 1 dat de ontslagen niet onderdeel zijn van een kostensnijdende operatie, maar van een noodzakelijke aanpassing omdat klanten vaker mobiel bankieren, of via internet. Dat ING een miljoenenwinst boekt, is volgens hem niet moeilijk met de ontslagen te verenigen. Hommen zei dat ING de komende tijd meer dochterbedrijven in het buitenland wil verkopen om de herstructurering van het moederconcern te bekostigen, en vooral de staatslening van ING af te kunnen lossen. In 2008 ontving ING staatssteun.

Eerdere ontslagen
De ontslagen komen bovenop de 1350 banen die ING vorig jaar bij zijn Nederlandse verzekeraar Nationale-Nederlanden aankondigde te schrappen. Bij het internationaal opererende onderdeel Commercial Banking verdwijnen 1000 arbeidsplaatsen, vooral in Europa, werd eind vorig jaar bekend.

Bij ING werken wereldwijd ongeveer 87.000 mensen. De Europese verzekeringstak, waar Nationale-Nederlanden deel van uitmaakt, telt ongeveer 12.000 werknemers. Bij Commercial Banking werken wereldwijd 10.500 mensen.

Mokerslag
De nieuwe ingreep bij ING is de 'zoveelste mokerslag voor het bankpersoneel'. Dat stelde vakbond De Unie woensdag in een reactie.
'Een onaangenaam testament van Hommen', constateerde vakbondsbestuurder Emanuel Geurts. 'Het komt extra hard aan na alle kabaal van de minister van Financiën over volgens hem goudgerande salarissen van bankmedewerkers.'

Geurts wijst erop dat de nieuwe ontslagronde bovenop de reorganisatie (2700 banen) die al in november 2011 was aangekondigd. 'Daarmee komt het totale verlies aan arbeidsplaatsen op 4100 banen in drie jaar tijd. Dat hakt er wel in bij het ING-personeel, dat voortdurend in onzekerheid leeft over zijn eigen toekomst', aldus Geurts.

De vakbond wil harde afspraken met de ING-directie maken over het werkperspectief voor de vertrekkers, maar ook voor de medewerkers die blijven. Op ING rust de verantwoordelijkheid om het motto 'van werk naar werk' uit het sociaal plan waar te maken, aldus de vakbondsbestuurder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden