NieuwsReorganisatie ING

ING schrapt duizend banen en wil de lonen jarenlang bevriezen

ING zet het mes in de eigen organisatie en schrapt een slordige duizend banen. De bank verwacht dat dit ook werknemers in Nederland zal raken. ‘Maar we willen eerst met deze mensen zelf in gesprek, net als met de vakbonden en de ondernemingsraad’, verklaarde CEO Steven van Rijswijk donderdagochtend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

ING gaat kantoren sluiten in onder andere Brazilië, Argentinië en Colombia. Beeld Getty Images
ING gaat kantoren sluiten in onder andere Brazilië, Argentinië en Colombia.Beeld Getty Images

De reorganisatie is volgens ING nodig vanwege de coronacrisis. De grootste bank van Nederland zag de winst in de drie zomermaanden dalen met 41 procent. Desondanks bleef er onder de streep nog altijd 788 miljoen euro over.

Net als eerder bij concurrent ABN Amro, vallen de zwaarste klappen bij de zakenbank. In Zuid-Amerika sluit ING alle drie de vestigingen: in Brazilië, Argentinië en Colombia. Ook in Azië verdwijnen kantoren. Daarnaast zet de bank een punt achter een ambitieus ict-project. FNV-bestuurder Gerard van Hees vreest dat de ingreep in ons land 200 tot 300 banen kan kosten. Wereldwijd telt ING zo’n 53 duizend werknemers.

Lonen bevriezen

De eerste grootschalige ontslagronde in vier jaar tijd zet de relatie tussen ING en de bonden verder op scherp. Vorige maand kondigde de bank aan de lonen van het personeel drie jaar lang te willen bevriezen. ‘Nog steeds ligt het gemiddelde salaris binnen ING flink boven de benchmark in de financiële en technologiesector’, stelde de bank in een brief over de nieuwe cao. ‘Het huidige, te hoge loonkostenniveau helpt ING ook niet om commercieel concurrerend te zijn.’

De bonden vrezen dat andere financieel gezonde bedrijven het voorbeeld van ING zullen volgen en ook voor de nullijn gaan aan de cao-tafel. ‘Het lijkt erop dat ING de coronacrisis op de medewerkers wil afwentelen’, zegt CNV-bestuurder Ike Wiersinga. Zij wijst erop dat ING ontslagen aankondigt, maar tegelijkertijd miljoenen opzij zet voor haar aandeelhouders.

Dat doet ING in het kader van een nieuw dividendbeleid. Het doel is voorspelbaarheid bieden. Voortaan zal 50 procent van de onderliggende winst terugvloeien naar de kapitaalverschaffers, schrijft de bank donderdagochtend in een persbericht, ‘in de vorm van cash of een combinatie van cash en aandelen terugkopen’.

Volgens de hoogste financiële man bij de bank, Tanate Phutrakul, betekent dit niet dat aandeelhouders per se meer geld zullen krijgen. Wel denkt de bank minder eigen kapitaal nodig te hebben om tegenslagen op te vangen. Haar zogenoemde ‘CET1 kapitaalratio’ bedraagt op dit moment 15,3 procent. Dat mag dalen tot 12,5 procent. Dat is een flinke opsteker voor de aandeelhouders, want de overtollige buffers zullen aan hen ten goede komen. Hoe en wanneer ING dit precies gaat doen, is nog onduidelijk. De bank heeft niet alleen groen licht van de ECB nodig, maar wil ook afwachten hoe de pandemie zich ontwikkelt.

Witwasaffaires

ING zegt geen aanwijzingen te hebben dat de bank nieuwe straffen boven het hoofd hangen wegens witwassen. Onlangs kwam onder de noemer van de ‘FinCEN Files’ een aantal affaires uit het verleden aan het licht. ING bleek onder andere via haar Poolse tak betrokken bij het wegsluizen van dubieuze miljarden uit Rusland. Het concern, dat de afgelopen jaren tot de snelst groeiende banken van Europa behoorde, heeft meer dan 4.000 banen geschapen om nieuwe witwasongelukken te voorkomen.

Banken zien nog weinig crisisellende

Waar blijft de gevreesde faillissementsgolf? ‘De Nederlandse economie krimpt dit jaar fors, maar we zien erg weinig bedrijven die failliet gaan. Dat is nieuw in een crisis’, merkt ING-topman Steven van Rijswijk op. Tekenend is volgens hem de betaalpauze die zijn bank heeft gegeven aan klanten. Zij hoeven tijdelijk niet af te lossen. Bij een deel is die periode inmiddels afgelopen. ‘Maar wat zien we? Niets. Deze klanten hebben hun betalingen gewoon weer opgepakt als voorheen.’

Woordvoerders van Rabobank en ABN Amro bevestigden afgelopen maand dat beeld. Ook op de afdelingen bijzonder beheer, waar bedrijven terechtkomen die in financieel zwaar weer verkeren, loopt het nog altijd niet storm. De verklaring ligt bij de ruimhartige overheidssteun. Naarmate die wordt afgebouwd en de coronacrisis voortduurt, verwachten de banken dat meer bedrijven in de problemen komen.

ING vult haar stroppenpot daarom met nog eens 469 miljoen euro aan. In het tweede kwartaal werd hier al meer dan 1,3 miljard euro voor uitgetrokken. ‘De realiteit is dat niet iedereen kan worden gered’, aldus CEO Van Rijswijk. ‘Als klanten nu al niet kunnen aflossen, kun je je afvragen of het verstandig is ze nog dieper in de schulden te steken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden