Update

ING schrapt 1700 banen in Nederland; vakbonden geschokt

ING gaat de komende drie jaar ongeveer 1700 banen in Nederland schrappen, omdat het financieel concern verder inzet op de digitalisering van zijn bankactiviteiten. Dat maakte ING vanmorgen bekend. De vakbonden reageren geschokt op het nieuws. ING zegt het aantal kantoren in Nederland, 261 in totaal, op ongeveer hetzelfde niveau te handhaven. 'Hun rol zal meer adviserend worden en blijft belangrijk', aldus ING-topman Ralph Hamers.

Beeld belga

Verder zal het aantal voltijdsbanen dat wordt vervuld door externe dienstverleners met circa 1075 worden verminderd. Voor ING werken nu nog 3800 'externen'. De meeste banen komen te vervallen bij het hoofdkantoor voor consumentenbankieren bij ING, bij de administratieve diensten, de callcenters en IT-afdelingen. 'Er zal sprake zijn van een heel beperkt natuurlijk verloop', aldus een woordvoerster.

Om het IT-systeem verder te versimpelen en te automatiseren, trekt ING 200 miljoen euro uit. In verband met het banenverlies wordt een voorziening voor belastingen getroffen van 320 miljoen euro in het vierde kwartaal van dit jaar. De ingrepen moeten volgens de bank leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 270 miljoen euro vanaf 2018.

De vanmorgen aangekondigde maatregelen volgen op eerdere initiatieven uit 2011 en 2012. In de afgelopen jaren verdwenen al duizenden banen bij het financiële concern. Op dit moment werken er bij ING in Nederland zo'n 16.000 mensen, wereldwijd zijn dat er 53.000.

ING wil overgaan op een alomvattende aanpak bij het digitaal bankieren, waardoor klanten al hun bankzaken digitaal kunnen regelen en informatie direct beschikbaar zal zijn in alle kanalen.

'In de huidige digitale wereld is verandering een constante factor. Klanten gebruiken verschillende kanalen om hun bankzaken te regelen. Ze verwachten te kunnen bankieren op de manier die zij willen, wanneer zij willen en op een consistente, betrouwbare, duidelijke en makkelijke manier. In deze omgeving moeten we onze dienstverlening continue verbeteren', aldus topman Ralph Hamers van ING in een toelichting op het banenverlies. Hamers zei dat het bedrijf zijn uiterste best zal doen om de betrokken werknemers te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan.

Beeld anp

Vakbonden geschokt
Vakbond De Unie is geschokt over het verlies van de ruim 2700 banen. Dat meldde de vakbond vanmorgen in een reactie op de reorganisatie bij het financiële concern. Ook CNV zei onaangenaam verrast te zijn.

De Unie begrijpt dat het steeds meer via internet of mobiel bankieren gevolgen heeft voor de werkgelegenheid bij ING. 'Maar de aantallen die nu gepresenteerd worden, zijn schokkend', aldus de bond. ING snijdt fors in het vaste personeelsbestand, maar ook in de externe krachten.

De bond voorziet een probleem voor werknemers die op straat komen te staan, omdat het perspectief op een andere baan in de financiële sector slecht is. Volgens De Unie moet ING zich daarom extra inspannen om vertrekkend personeel naar een nieuwe baan te begeleiden.

Volgens CNV is de reorganisatie onverwachts in een stroomversnelling gekomen, omdat eerder is afgesproken dat ING meer stapsgewijs naar een nieuwe organisatie moest toegroeien. 'Die afspraak komt nu in een wrang daglicht te staan', aldus CNV Dienstenbond.

De bond constateerde drie jaar geleden al, tijdens de onderhandelingen over het sociaal plan en de cao, dat de automatisering binnen banken en de voortrazende digitalisering van betalingsverkeer een wissel zou gaan trekken op het personeelsbestand.

'Bij een stapsgewijze reorganisatie zouden medewerkers in de gelegenheid zijn zich voor te bereiden op een nieuwe functie binnen of buiten de bank', aldus CNV. 'Maar terwijl de gesprekken hierover nog lopen, besluit ING een stroomversnelling in te gaan. Dat is erg teleurstellend.'

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden