NieuwsING

ING onderuit op de beurs na kritiek om witwasaffaire

Beleggers in ING hebben vrijdag massaal het aandeel verkocht nadat politici van Den Haag tot Brussel de witwaspraktijken bij de bank hadden bekritiseerd. Ook zou ING volgens Het Financieele Dagblad zulke problemen in de gewone bedrijfsvoering hebben dat de bankvergunning in gevaar zou kunnen komen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De koers van het aandeel kelderde gisteren van 11,50 naar 11,10 euro – een verlies van 3,2 procent. Dit was de grootste daling van alle hoofdfondsen. In de middag was het aandeel zelfs gezakt naar 10,74 euro. Nadat ING de gemelde ict-problemen had gerelativeerd, veerde de koers weer op.

Toch was het een zwarte dag voor de grootste bank van Nederland. De positie van van topman Ralph Hamers lijkt door de toenemende maatschappelijke en politieke druk onhoudbaar te worden. De Vereniging van Effectenbezitters, de belangenvereniging van aandeelhouders, heeft publiekelijk de commissarissen al opgeroepen Hamers’ positie tegen het licht te houden. Daarnaast zal worden getoetst of ING-medewerkers, onder wie Hamers, de bankierseed hebben overtreden die sinds 2015 van kracht is.

Dinsdag werd bekend dat ING een strafzaak met het Openbaar Ministerie had geschikt voor een bedrag van 775 miljoen euro – de hoogste boete in de Nederlandse geschiedenis. Het gaat om witwaspraktijken tussen 2010 en 2016. De laatste drie jaar was Hamers de bestuursvoorzitter. Met de schikking is de kous niet af, zoals ING had gehoopt. Accountant EY, die eveneens bij enkele van de witwaspraktijken was betrokken, heeft tot nu toe een aangeboden schikking geweigerd. Die zaak komt binnenkort voor.

‘Zeer ernstige zaak’

Premier Rutte sprak vrijdag op de persconferentie na de ministerraad over ‘een zeer ernstige zaak’. ‘Banken hebben een rol in het bewaken en beschermen van het financiële systeem. Nu is gebleken dat ING tekortgeschoten is in deze belangrijke functie voor de samenleving, namelijk het voorkomen van het witwassen van crimineel geld en het voorkomen van de financiering van terrorisme.’

Ook de Europese Commissie bemoeit zich met de zaak en wil nadere regelgeving, omdat ook andere banken in Europa (Denemarken, Estland, Letland en Malta) door witwasaffaires in opspraak zijn gekomen. ‘Scherpere regelgeving is een valide vraag gezien al deze signalen’, reageerde minister Hoekstra diplomatiek.

Vrijdag werd een intern rapport gelekt naar Het Financieele Dagblad, waarin allerlei manco’s in de bedrijfsvoering en ict bij ING aan de kaak werden gesteld. Later stelde Peter Jacobs, de eindverantwoordelijke voor it-systemen bij ING, dat de bewoordingen in het rapport achteraf te sterk zijn aangezet. ‘We wilden dat iedereen zich realiseerde dat dit onze hoogste prioriteit heeft.’

Hij erkende dat de ict in België niet voldoet aan de eisen van de bank, maar die zijn volgens hem strenger dan die van de toezichthouders. In de uitgelekte presentatie stipte ING 328 interne verbeterpunten aan, waarvan een deel ging over de ict.

Hoogste boete ooit voor ING

Met een bedrag van 775 miljoen euro heeft ING de grootste schikking in Nederland getroffen. Maar het zijn de aandeelhouders die het hardst worden gestraft, niet de bankiers. Moet de wet aangepast?

Justitie onderzocht vier casussen waarbij klanten van ING op grote schaal geld wisten wit te wassen. De bekendste zaak is die van Vimpelcom, een Noord-Russisch telecombedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden