Donderdag kreeg ING bezoek van Greenpeace. Dat legde een meterslange olieleiding aan tot in het Amsterdamse hoofdkantoor.
Donderdag kreeg ING bezoek van Greenpeace. Dat legde een meterslange olieleiding aan tot in het Amsterdamse hoofdkantoor. © Greenpeace

ING onder zware druk om financiering omstreden oliepijpleiding

De druk op ING neemt toe om zich terug te trekken uit de omstreden Dakota-oliepijpleiding in de Verenigde Staten. Vrijdag zullen 120 investeerders, waaronder verschillende grote Amerikaanse pensioenfondsen, de deelnemende banken in een open brief oproepen de geldkraan dicht te draaien.

Dat meldt de Financial Times. President Donald Trump heeft groen licht gegeven aan het project. Het grootste deel van het traject van Noord-Dakota naar Illinois is inmiddels af. Maar een brede coalitie van milieuactivisten en Sioux-indianen verzet zich fel tegen voltooiing van het laatste stuk. Zij vrezen dat de olieleiding hun drinkwater zal vervuilen.

Financiers die niet openlijk partij kiezen in dit conflict, aldus de open brief, riskeren blijvende reputatieschade. Naast ING betreft het ook andere grote banken, zoals Citigroup en BNP Paribas.

Voor de Sioux gemeenschap is de Dakota Access Pipeline levensbedreigend

Donderdag kreeg ING al bezoek van Greenpeace. Dat legde een meterslange olieleiding aan tot in het Amsterdamse hoofdkantoor. 'Voor de Siouxgemeenschap is de Dakota Access Pipeline levensbedreigend', stelden de actievoerders in een persbericht. Zij wijzen erop dat bij de protesten al honderden gewonden zijn gevallen als gevolg van rubber kogels, honden en traangasgranaten.

ING zegt met de kwestie in haar maag te zitten. Concurrent ABN Amro dreigde eerder deze maand haar financiering aan een van de deelnemende bedrijven stop te zetten. Dat zou van ING de enige overgebleven Nederlandse bank maken met banden met het heikele project.

CEO Ralph Hamers liet onlangs bij de presentatie van de jaarcijfers weten 'maximale druk' uit te oefenen op zijn klant om de plannen te wijzigen en de indianen te ontzien. Vorige week is er in New York een gesprek geweest met de Sioux. Een woordvoerder van ING wil niets zeggen over wat er precies besproken is, behalve dat de bijeenkomst 'open en constructief' was. Hij benadrukt dat de bank in een lastig parket zit. De lening is al overgemaakt. Zou ING er op stel en sprong een punt achter zetten, dan heeft het daarmee haar geld nog niet terug. Van effectieve druk op de bouwers om hun plannen te wijzigen is op die manier geen sprake.