ING onder vuur na forse loonsverhoging topman Ralph Hamers - hij verdient straks meer dan 3 miljoen euro

ING gooit de knuppel in het hoenderhok en gaat de beloning van topman Ralph Hamers fors verhogen. De baas van de grootste bank van Nederland krijgt er ruim 50 procent bij, waardoor zijn beloning oploopt tot iets meer dan 3 miljoen euro. De loonsprong leidde vanochtend meteen tot veel kritiek.

Wilco Dekker
Ralph Hamers bij de uitreiking van de European Banker of the Year-award. Beeld afp
Ralph Hamers bij de uitreiking van de European Banker of the Year-award.Beeld afp

ING maakte de nieuwe beloning voor Hamers vanochtend bekend. President-commissaris Jeroen van der Veer, die over de beloning gaat, vond al langer dat de ING-top onderbetaald werd ten opzichte van collega's bij vergelijkbare bedrijven. Maar vanwege het maatschappelijke klimaat durfden de ING-commissarissen de 'niet-marktconforme beloning' tot nu toe niet substantieel te verhogen. Volgens Van der Veer is besloten nu door te pakken. 'Ralph Hamers is eredivisie maar werd Jupiler League betaald', aldus de oud-Shell-topman in het Financieele Dagblad.

'Absurd'

Vakbond CNV noemt de loonsverhoging voor Hamers 'absurd' en spreekt van 'ouderwets graaien'. Volgens CNV-bestuurder Ike Wiersinga gaat de loonsprong voor de topman gevolgen krijgen voor het lopende cao-overleg. 'Dat de bank weer goed draait, is dankzij de medewerkers. Kennelijk spelen die ook in de Eredivisie', aldus Wiersinga. Ook de Tweede Kamer is ontstemd. Regeringspartij D66 spreekt van een bizar besluit. D66-Kamerlid Jan Paternotte roept de president-commissaris van ING op het matje. Hij wil een hoorzitting in de Kamer waarin de top het besluit moet komen uitleggen. GroenLinks vindt dat de stap getuigt van stuitende arrogantie. Fractieleider Jesse Klaver vraagt zich af 'in wat voor universum de top van ING leeft'.

De manier waarop Hamers' beloning wordt opgetrokken is opmerkelijk. De ING-topman krijgt er vanaf dit jaar extra aandelen bij ter waarde van 50 procent van zijn vaste salaris van 1,75 miljoen euro. Omdat aan het verkrijgen van die aandelen geen prestatiedoelen zijn gekoppeld, valt de extra beloning niet onder het bonusplafond van 20 procent, dat in Nederland geldt voor financiële instellingen. Volgens CNV-bestuurder Wiersinga heeft ING 'de trukendoos uit de kast gehaald'. GroenLinks wil een debat met CDA-minister Wopke Hoekstra van Financiën, omdat het erop lijkt dat de bonusregels worden omzeild. Volgens ING strookt de loonsverhoging met het met de overheid overeengekomen beloningsbeleid, en met het beleid dat de aandeelhouders hebben goedgekeurd.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën noemt de salarisverhoging voor de topman van ING buitensporig. Die stap helpt op geen enkele manier om het broze vertrouwen in de sector te herstellen, zo laat hij weten. Hoekstra benadrukt dat er de afgelopen maanden intensief met banken is gesproken over de noodzaak van het herstel van vertrouwen in de sector. Hij heeft na het bekend worden van de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers meteen contact laten opnemen met de bank.

ING-topman Ralph Hamers. Beeld anp
ING-topman Ralph Hamers.Beeld anp
Jeroen van der Veer en Ralph Hamer. Beeld anp
Jeroen van der Veer en Ralph Hamer.Beeld anp

Haasje-over-effect

ING vergelijkt het salaris van Hamers met andere bedrijven in de Eurostoxx 50-index, waarin grote Europese bedrijven als Volkswagen, Ahold Delhaize en de Franse bank Société Générale zijn opgenomen. In die lijst stond Hamers volgens ING op de 49e plaats. Na de verhoging blijft Hamers' loon volgens de bank nog steeds 'bescheiden' in vergelijking met andere bestuurders. Hamers gaat door de verhoging naar de 44e plaats. 'Terwijl we qua marktwaarde rond plek twintig hangen', aldus een woordvoerder van de bank. Dat systeem van onderling vergelijken voor de beloning van de baas krijgt al langer kritiek. Dit omdat het een haasje-over-effect heeft. Door de loonsverhoging van Hamers gaat het gemiddelde van de Eurostoxx 50 omhoog, waarop de beloning van de andere bazen ook weer moet worden verhoogd.

Volgens de vernieuwde gedragscode moeten bedrijven melden wat de topman verdient ten opzichte van de werkvloer. Bij ING gaat Hamers met de verhoging ruim dertig keer het salaris van een gemiddelde werknemer verdienen. De FNV merkte vorig jaar al op dat ING Hamers' salaris niet met zijn buitenlandse collega's moet vergelijken, maar met dat van Nederlandse collega's als de topmannen van de Rabobank, ABN Amro of de Volksbank. Zo bezien is een beloningsachterstand van Hamers 'onzin', aldus de bond. Topman Kees van Dijkhuizen van ABN Amro verdient ruim zeven ton, minder dan zijn voorganger Gerrit Zalm. De top van de Rabobank zag vrijwillig af van een bonus, vanwege de maatschappelijke gevoeligheid van bankiersbeloningen. Maar volgens president-commissaris Van der Veer loopt ING duidelijk voorop in de bankensector. Hij zegt in het FD te hopen op 'begrip' van het ING-personeel. De PvdA vindt het stuitend dat de ING-top 'zichzelf verrijkt' en medewerkers 'afscheept' met 1,7 procent loonsverhoging. Volgens fractievoorzitter Lodewijk Asscher heeft de financiële sector helemaal niets geleerd van de crisis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden