ING neemt polis tegen verder dalende beurs

Met behulp van optieconstructies is een deel van de aandelen van ING verzekerd tegen verdere beursdalingen....

Door Douwe Douwes en Merijn Rengers

Het aandelenbezit van ING was aan het einde van het jaar circa 12 miljard euro groot. In de tijden van de beurshausse eind jaren negentig waren de aandelen van ING zoveel meer waard geworden, dat het bedrijf ieder jaar een deel van die koerswinsten in zijn resultaten opnam. Deze opbrengst kwam ten gunste van de winst. Ook in 2002 heeft ING op die manier de winst nog op kunnen vijzelen met 820 miljoen euro.

Door de malaise op de aandelenmarkten van de afgelopen drie jaar zijn ING's aandelen echter hard in waarde gekelderd. Vrijdag stonden de aandelen nog net in het zwart: de waarde van de portefeuille ligt op dit moment net zo hoog als de gemiddelde prijs waarvoor ze destijds zijn aangeschaft.

Om verdere aantastingen van de portefeuille te voorkomen heeft Maas nu dus maatregelen genomen. In november werd al voor 2,1 miljard euro aandelen verkocht, waaronder 500 miljoen aan aandelen Fortis. De optieconstructie die nu is geplaatst is een nieuwe methode om koersdalingen te voorkomen. Het is de eerste keer dat ING zijn portefeuille op deze manier beschermt. 'En het kost niets', zegt Maas. 'Het enige dat we inleveren is een deel van de potentiële koerswinsten.'

Mede door de vrijval van gerealiseerde koerswinsten bleef de nettowinst van ING in 2002 op peil. De verzekeringsactiviteiten van het bedrijf waren de grote winstmaker. De verzekeraars van ING verzorgden meer dan driekwart van de operationele winst: in totaal 3,4 miljard euro.

De resultaten uit het bankieren vielen met een daling van 38 procent tegen. De stroppenpot van ING moest worden gevuld met bijna 1,5 miljard euro. Een deel van de voorzieningen werden getroffen vanwege het bankroet van National Century, een Amerikaanse financier voor de gezondheidszorg dat na een grote fraude ten onder ging. ING had bij het bedrijf garanties uitstaan voor 500 miljoen dollar. 'Hoeveel van dat geld voorgoed is verdwenen weten we niet, want de zaak is onder handen van de FBI (de Amerikaanse federale recherche), en dan mogen wij er niet bij', zo stelde Maas. 'We hebben een realistische inschatting van ons verlies gemaakt, maar hoeveel dat is zeggen we niet. Dan wordt het namelijk lastig onderhandelen met de overige schuldeisers.'

Ook in andere markten moesten de voorzieningen omhoog. In Duitsland bijvoorbeeld kampt dochter BHF met veel debiteuren die omvallen. Ook voor de kredietverlening in ZuidAmerika moest relatief veel geld opzij worden gezet. Maar in Nederland heeft de bank op dat gebied nauwelijks problemen. 'De wholesale bank in de Benelux draait prima', in de woorden van ING-bestuursvoorzitter Ewald Kist.

ING zag in het afgelopen jaar de pensioenlasten fors toenemen. In totaal ging 500 miljoen euro vanuit de ING groep richting pensioenfondsen. Een jaar daarvoor bedroegen de pensioenlasten nog 350 miljoen euro, en voor 2004 rekent ING op nog eens een stijging met 100 miljoen.

Voor het lopende jaar wilden Kist en Maas geen verwachting uitspreken. Laf, vindt analist Ton Gietman van Petercam. 'Het bedrijf durft niet uit te spreken dat de inkomsten in 2003 lager zullen zijn dan in het afgelopen jaar', aldus Gietman in een eerste rapport over de cijfers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden