ING kocht Mexicaans hoofdpijndossier

Een miljoenenconflict tussen Fertinal en ING beheerst al twee jaar de Mexicaanse media. Arrestaties en beschuldigingen van fraude en omkoping helpen daarbij....

Vanaf 21 september 2001 teisterde Juliette de westkust van Mexico en op 28 september bereikte de orkaan het schiereiland Baja California. Toen de Mexicanen de balans opmaakten werd omvang van de ravage duidelijk: het kustplaatsje Cabo San Lucas vernield, 38 duizend mensen dakloos, en twee doden.

Ook de fosformijn van Fertinal - een chemisch bedrijf dat de fosfor verwerkt tot kunstmest - werd volledig verwoest, en nooit meer opgebouwd. De mijn staat al bijna twee jaar onder water. Het dorp dat Fertinal voor zijn vijfhonderd mijnwerkers en hun gezinnen had gebouwd heeft inmiddels veel weg van een spookstad.

Fertinal was voor schade door natuurrampen gedekt bij Comercial America, de grootste verzekeraar van Mexico, en een bedrijf waarvoor het Nederlandse ING een bovengemiddelde belangstelling had. De bankverzekeraar begon in februari 2000 stukje bij beetje een belang in Comercial America op te bouwen. In november 2001, anderhalve maand nadat Juliette op Baja California huis had gehouden, rondde ING de overname van de verzekeraar af.

En daarmee werd het dossier-Fertinal een zaak voor de grootste financiële dienstverlener van Nederland. Een regelrecht hoofdpijndossier, waarvan de potentiële schade inmiddels in de honderden miljoenen loopt, en waar de Mexicaanse kranten al tijden vol van staan.

ING zelf bagataliseert de zaak. Het is 'een zakelijk conflict', zegt een woordvoerder in Mexico. Maar wel een conflict met verregaande consequenties, bleek gisteren opnieuw. Een Mexicaanse rechter gelastte namelijk de arrestatie van een deel van de top van ING Comercial America. Dat was niet de eerste keer: eerder al werden vier kopstukken vastgezet, en later weer vrijgelaten. Onder hen algemeen directeur Adrián Paéz en juridisch directeur Gerardo Trigueros.

In het juridische steekspel dat daarop volgde werden op hun beurt twee hoge managers van Fertinal opgepakt wegens mogelijke valsheid in geschrifte bij pogingen de ING-werknemers voor de rechter te krijgen. Ook zij waren snel weer op vrije voeten.

Het recente arrestatiebevel tegen de ING-top verschilt niet wezenlijk van het vorige: ING-personeel zou de polis die Fertinal bij Comercial America had lopen hebben vervalst. Fertinal stelt dat het al in december 2000 - dus negen maanden voor Juliette huishield - zijn dekking had verhoogd om ook voor natuurschade gedekt te zijn. De verzekeraar zou de polis pas ná Juliette hebben aangepast, en zo proberen de schadelast te ontlopen.

Getuige de arrestatiebevelen die rechter José Bernabé Garciá Garciá nu heeft ondertekend, lijkt Fertinal momenteel de bovenliggende partij. Dat is goed nieuws voor Fertinals bestuursvoorzitter Fabio Covarrubias, die stelt dat de schade inmiddels veel hoger is. Hij claimt 300 miljoen dollar, omdat ook de kunstmestfabriek en de haven waar de mest werd vervoerd al maanden stil liggen.

ING hoopt het dispuut nog in goed overleg op te kunnen lossen. Die kans wordt met alle verdachtmakingen, arrestatiebevelen en een claim van 300 miljoen dollar echter met de dag kleiner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden