ProfielING-topman
ING kiest nieuwe topman uit eigen school: Steven van Rijswijk
De nieuwe topman van ING, de grootste Nederlandse bank, wordt de 49-jarige Steven van Rijswijk – een modelcarrièrejager met ‘oranje bloed’.
Geen nieuwe bezem om de stal schoon te vegen. En ook geen vrouw of buitenlander. Binnen de bank geldt Steven van Rijswijk als een safe pair of hands, die als risicodirecteur krachtdadig de strijd tegen het witwassen oppakte en niet snel brokken maakt. Terwijl de concurrentie ABN Amro, Volksbank (moeder van onder meer SNS, Regio Bank en ASN) en eerder Rabo een topman van buiten haalde, kiest ING er een uit de eigen school.
Net als zijn voorganger Ralph Hamers, die eerder dit jaar overstapte naar de Zwitserse bankgigant UBS, heeft hij vrijwel zijn hele werkzame leven bij ING gewerkt. Hamers begon daar in 1991, Van Rijswijk vier jaar later. De raad van commissarissen, onder meer bestaande uit oud-premier Jan Peter Balkenende, PostNL-topvrouw Herna Verhagen en onder leiding van ex-minister en voormalig Akzo-topman Hans Wijers, heeft hiermee bewust gekozen voor continuïteit.
De organisatie van de bank is uitermate complex en Van Rijswijk is hierin al thuis. Intern werden ook namen als Pinar Abay, Nick Jue en Tanate Phutrakul als opvolgers genoemd, maar waarschijnlijk vond de raad van commissarissen deze mensen te weinig diplomatiek, te onervaren of te beschadigd. ‘Steven heeft getoond over de juiste combinatie van ervaring, leiderschapskwaliteiten en een grondige kennis van ons bedrijf te beschikken’, verklaarde president-commissaris Hans Wijers vrijdag de keuze voor Van Rijswijk.
Salaris
De bezoldiging van Van Rijswijk – een zeer gevoelig punt bij ING – zal gelijk zijn aan die van Hamers. Het betekent een vast salaris van bijna 1,8 miljoen euro per jaar en een prestatiegebonden bonus. Bij Hamers was die vorig jaar 266 duizend euro. Twee jaar geleden ontstond grote beroering toen de commsisarissen de beloning van Hamers wilden verhogen tot 3 miljoen euro.
Van Rijswijk werd geboren in Utrecht en studeerde economie aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Bij de bank bekleedde hij zo’n beetje alle mogelijke functies, zoals grote bedrijfsfinancieringen, fusies en overnames, aandelenmarkt. In 2012 werd hij wereldwijd hoofd van de divisie bedrijfscliënten.
Na het witwasschandaal in 2017 dat ING op een boete van 775 miljoen euro kwam te staan, werd hij benoemd tot hoofd risicobeheer, de afdeling die moet voorkomen dat de bank opnieuw een scheve schaats rijdt. Tot woede van de Tweede Kamer verdedigde hij de houding van de bank in het schandaal in een speciale hoorzitting, terwijl de kamerleden juist Hamers en Wijers hadden willen ondervragen.
Van Rijswijk zegt als doorgewinterde ING’er niet van plan te zijn de strategie van de bank te veranderen. Hoogstens zal hij wat andere accenten plaatsen. Voorlopig zal hij vooral moeten zorgen dat ING de coronacrisis zo goed mogelijk doorkomt. Hij hamert er ook op dat ING een belangrijke poortwachtersfunctie heeft om fraude en witwassen te voorkomen. ‘De groeiende samenwerking tussen overheden, justitie en de politie leidt tot een effectievere aanpak van criminele geldstromen. Maar de strijd daartegen begint bij ons. Ik zal me daarop blijven focussen, ook in mijn nieuwe rol’, aldus Van Rijswijk op de site van de bank.
Steven van Rijswijk in quotes:
2007: Over overnamestrijd ABN Amro:
‘Eén deal van 100 miljard euro maak je nooit goed met 100 deals van 1 miljard euro. Je moet als investment bank bij de huidige strijd betrokken zijn, anders loop je de achterstand nooit meer in. Je keldert op alle lijstjes. Als negen van de tien toppers betrokken zijn en jij niet, heb je wat uit te leggen.’
2010: In de nasleep van de crisis
‘Banken willen weer kredieten verstrekken. Dat merken we bij syndicaatsleningen (grote kredieten door een groep banken, red.). Als die moeten worden verlengd, willen banken soms liever een groter bedrag uitlenen. Tijdens de crisis waren juist steeds meer banken nodig om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen.’
2018: Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het feit dat ING-commissaris Henk Breukink vond dat politici hun toon zouden moeten matigen
‘Dat was een opmerking van een commissaris op persoonlijke titel. Ik kan alleen zeggen dat wij hier als ING zitten om onze problemen op te lossen. Niet om op anderen te wijzen, wat zij zouden moeten doen.’
2019: Op de vraag of bij ING nog meer witwasschandalen waren te verwachten
‘Het hoeft niet per se een precedent te zijn. Net als alle andere banken krijgen we geregeld bezoek van toezichthouders. Maar er is nu wel meer aandacht voor het thema.’