ING kampt al anderhalf jaar met reeks problemen

ING is de laatste tijd geplaagd door een grote hoeveelheid schandalen. Volgens topman Tilmant is dat een onvermijdelijk gevolg van een nieuw beleid....

‘Het gaat hier om incidenten’, is de stellige overtuiging van Michel Tilmant. Maar de bestuursvoorzitter van ING erkent dat zich de laatste tijd wel heel erg veel schandalen en rellen bij de Nederlandse dochters van het financiële concern hebben voorgedaan.

Tilmant kan niet garanderen dat in de toekomst niet nog meer zaakjes boven water komen. ‘Het zou van arrogantie getuigen hier te zeggen dat het niet opnieuw zal gebeuren’, zei hij donderdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

De lijst begint intussen wel erg lang te worden. Het begon in januari vorig jaar met de Meerwaarde Hypotheek, een beleggingsproduct van ING’s succesvolle dochter Postbank. Het geld van de klanten werd belegd in Amerikaans staatspapier, maar de Postbank had verzuimd het risico van een dalende dollar af te dekken. Toen de dollar snel goedkoper begon te worden, zagen de Postbank-klanten – die vooral waren getrokken door het lage risicoprofiel van de hypotheek – een deel van hun beleggingen in rook opgaan. Zij zijn uiteindelijk schadeloos gesteld. Nog in hetzelfde jaar kreeg de beleggingstak van ING twee keer bezoek van de gevreesde Amerikaanse openbaar aanklager Eliot Spitzer.

En nog voor het jaar 2004 voorbij was, meldde ING Bank, een van de twee grote bankdochters van ING in Nederland, gedonder met de uitgifte van nieuwe effecten. Tegen de interne voorschriften in hadden beleggingsadviseurs van de bank sommige klanten te vroeg verteld dat er nieuwe ‘perpetuals’ zouden worden uitgegeven, een soort eeuwigdurende obligaties die zeer populair zijn onder beleggers. Deze week werd bekend dat de financiële toezichthouder AFM bij het Openbaar Ministerie in deze zaak aangifte heeft gedaan wegens handel met voorkennis.

Ook dit jaar was veel te doen rond ING. De AFM begon in het voorjaar een onderzoek naar de interne huishouding van het concern; de toezichthouder vond alle incidenten bij de bank-verzekeraar voldoende aanleiding de boel diepgravend te onderzoeken.

In juni kwam weer een zaak boven water. Nationale-Nederlanden, dat al langer in een kwaad daglicht staat, moest bekennen dat het stevig de fout in was gegaan. De grootste verzekeraar van Nederland bleek jarenlang verkeerde rekenvoorbeelden aan zijn klanten te hebben voorgeschoteld. In die berekeningen leek het alsof ze aan het einde van de looptijd van hun verzekeringen meer geld terug zouden krijgen dan in werkelijkheid het geval was. Volgens directievoorzitter Ludo van Wijngaarden ging het om een ‘programmeerfout’, waardoor ongeveer 500 duizend klanten voor tientallen miljoenen euro’s werden benadeeld. De fout was al drie jaar eerder geconstateerd, maar Nationale-Nederlanden had het te druk met andere zaken om zijn klanten hierover in te lichten.

Deze week meldde Het Financieele Dagblad dat Jurgen Spelbos, een directeur van ING Bank, zo ongeveer alle interne regels van het bedrijf aan zijn laars lapte. Spelbos was verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van de bank, en daarmee de man achter een paar geflopte campagnes. Hij zou miljoenen hebben gestald bij bevriende reclamebureaus, tijdens werktijd coke snuiven en medewerkers hebben aangenomen tijdens een personeelsstop.

Volgens Tilmant zijn het allemaal incidenten die aan het licht kwamen nadat hij vorig jaar de nadruk legde op de uitvoering van de dienstverlening. Het volgen van voorschriften is daarvan een belangrijk onderdeel. ‘Het is onvermijdelijk dat onze managers dan bepaalde zaken tegenkomen’, aldus Tilmant. ‘Die worden gerapporteerd en verholpen. Maar het is duidelijk dat dit binnen de organisatie tot spanning en onrust leidt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden