winnaar en verliezer Commerzbank en Deutsche Bank

ING-gerucht doet Commerzbank goed, weer nieuw lijk in de kast van Deutsche Bank

De winnaar en de verliezer van de week. 

Martin Zielke Beeld EPA

Winnaar: Martin Zielke, ceo Commerzbank

Begeerd door Italiaan en Nederlander 

Uiterlijk eind volgende week moet duidelijker zijn of Duitsland een nieuwe bankenreus krijgt. Maar terwijl de onderhandelingen tussen de dominante Deutsche Bank en de kleinere overnamekandidaat Commerzbank een climax naderen, beginnen de verhoudingen te kantelen.

Minder dan één op de zeven Commerzbank-medewerkers zou een samengaan zien zitten. De vakbonden waren al fel tegen en vrezen het verdwijnen van 30 duizend banen. Ook economen twijfelen aan de bankenfusie en steeds meer parlementariërs roeren zich.

Nu komt daar het gerucht bij dat ook ING naar de hand dingt van de Commerzbank. ING-baas Ralph Hamers zou volgens Manager Magazin zowel Commerzbank-baas Martin Zielke als de Duitse regering (die is met 15 procent grootaandeelhouder) hebben uitgenodigd om te praten. ING zou zelfs beloven minder personeel te ontslaan en het ING-hoofdkantoor naar Frankfurt te verhuizen.

Of het waar is? Voor de positie van Zielke en zijn bank doet het er niet eens zo veel toe. Eerder mocht Commerzbank zich al verheugen in interesse van het Italiaanse Unicredit. Alleen al de indruk dat de bank het hof wordt gemaakt door andere vrijers, verbetert de onderhandelingspositie. Zielke kan nu hard to get spelen. Kom maar op met die concessies, Deutsche. Want Nederland en Italië zien me ook wel zitten.

Christian Sewing Beeld AFP

Verliezer: Christian Sewing, ceo Deutsche Bank 

Vecht tegen het verleden

De voorraad lijken die topman Christian Sewing aantreft in de kast bij Deutsche Bank lijkt schier oneindig. Deze week staat de bijdrage van de bank aan de ‘Russische wasserette’ in de schijnwerpers. Met dat opzetje trachtten Russische criminelen tussen 2010 en 2014 tientallen miljarden euro’s wit te wassen via westerse financiële instellingen, ook Deutsche Bank. In een intern rapport, gezien door The Guardian, zegt het concern te vrezen voor een nieuwe ronde boetes, juridisch getouwtrek en mogelijk zelfs vervolging van hoge managers.

Er is amper een financieel schandaal te bedenken waarbij Deutsche Bank de afgelopen decennia níét betrokken was. Naast witwassen maakte de bank zich onder meer schuldig aan het manipuleren van rentetarieven, handel in Amerikaanse rommelhypotheken en schending van sancties tegen Iran, Syrië en andere dubieuze regimes. Het leverde Deutsche Bank tot nog toe een slordige 16 miljard euro aan boetes op. En een identiteitscrisis.

De bank die tot voor kort de wereld wilde veroveren, worstelt nu met de vraag hoe het verder moet. Sewing moet te midden van alle problemen zijn hoofd bij de cruciale gesprekken met Commerzbank houden. Op grond van haar omvang is Deutsche daarbij de bovenliggende partij. Maar dan moet het wel afgelopen zijn met de spoken uit het verleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden