ING geeft topman loonsverhoging en bonus

Nu de staatssteun uit de kredietcrisis is afgelost en het weer is toegestaan, voert ING weer bonussen in voor de top. Omdat die variabele beloning door de Nederlandse wet beperkt moet blijven tot 20 procent van het vaste salaris, wordt dat vaste salaris bovendien met ingang van dit jaar opgetrokken, naar 1,63 miljoen euro voor topman Ralph Hamers, en 1,18 miljoen euro voor de twee andere ING-bestuurders.

ING-topman Ralph Hamers. Beeld anp
ING-topman Ralph Hamers.Beeld anp

Dat blijkt uit het jaarverslag van ING dat vanmiddag is gepubliceerd. De raad van commissarissen van de bank stelde al eerder zorgelijk vast dat de beloningskloof met vergelijkbare bedrijven onhoudbaar groot was. Door de nieuwe wet voor bankiersbonussen van minister Dijsselbloem wordt dat gat alleen maar groter, aldus het jaarverslag. Door die onlangs aangenomen wet mogen bonussen van bankiers niet meer bedragen dan 20 procent van het jaarsalaris. Internationaal gezien is dat maximaal een jaarsalaris.

Volgens de ING-commissarissen blijft de kloof ook met de teruggekeerde bonus voor de top zorgelijk: ING zit in het onderste regionen en dat is 'niet houdbaar'. Volgens ING blijven de salarissen door de bonusbeperking nu achter. ING is recent overigens aanzienlijk kleiner geworden, door het afstoten van verzekeringsdochter Nationale Nederlanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden