ING gaat onderdelen verkopen

ING gaat meer bedrijfsonderdelen verkopen. Dat zei de nieuwe bestuursvoorzitter Michel Tilmant donderdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. 'We kijken naar onze portefeuille en ondernemen acties', aldus Tilmant....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Tilmant wil kapitaal vrijmaken om de snelstgroeiende onderdelen van ING te versterken. In de afgelopen periode heeft ING onder meer de zorgverzekeringspoot van Nationale-Nederlanden, CenE Bankiers en de verzekeringstak in Argentinië verkocht.

De bankverzekeraar, met merken als Postbank, Nationale-Nederlanden en ING Bank, onderhandelt op dit moment met de Duitse Commerzbank over het afstoten van BHF-Bank. Welke onderdelen nog meer in de etalage staan, wil Tilmant niet zeggen.

Het geld dat met de verkoop van de bedrijfsonderdelen wordt verdiend en het kapitaal dat erdoor vrijvalt, wordt gestopt in snelgroeiende ING-ondernemingen. Dat zijn vooral ING Direct, een soort Postbank op het internet, dat ING de afgelopen jaren met veel succes in een aantal grote landen heeft geïntroduceerd. Daarnaast ziet ING veel brood in de verzekeringsactiviteiten die in Azië zijn begonnen.

Het belang van ING Direct en de Aziatische verzekeringen blijkt ook uit de cijfers. In het afgelopen kwartaal verviervoudigde de operationele winst bij ING Direct ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar tot 184 miljoen euro. De winst van de Aziatische verzekeringspoot klom met bijna 300 procent tot 405 miljoen euro.

De Belg Tilmant nam eind mei de leiding van ING over van Ewald Kist. Tilmant gebruikte de gelegenheid van de halfjaarcijfers om kort in te gaan op de strategie van ING. Tilmant kiest daarbij voor groei, zoals ook blijkt uit de verkoop van sommige bedrijfsonderdelen.

Een belangrijke doelstelling binnen het concern wordt het totale rendement voor aandeelhouders: koersstijgingen plus dividend. ING moet op termijn op basis van die maatstaf bovenin een groep van gelijksoortige bedrijven uitkomen, maar Tilmant wilde de doelstellingen verder niet preciseren. Een onderdeel van het inkomen van de ING-top is gerelateerd aan deze maatstaf.

Ook nieuw is dat ING geen prognoses meer afgeeft over de resultaten die het denkt te gaan behalen. 'We willen het beter doen dan de concurrentie, niet beter dan onze voorspellingen', verklaart Tilmant die keuze.

De beurs reageerde tevreden op de cijfers van ING. Het aandeel sloot de dag met een winst van 2,9 procent op 19,55 euro, terwijl de AEX-index - waar ING een belangrijk onderdeel van uitmaakt - 0,7 procent hoger sloot.

De nettowinst van ING daalde met 12 procent. Maar de resultaten lagen boven de verwachtingen van financieel analisten. Het resultaat werd vorig jaar namelijk gestut door koerswinsten op de aandelenportefeuille .

Een probleemkind van ING blijven de verzekeringsactiviteiten in Europa. De winst daalde hier met bijna 9 procent tot 365 miljoen euro. Vooral Nationale-Nederlanden vergt veel aandacht. ING trekt miljoenen euro's uit om de dienstverlening van de verzekeraar te verbeteren en om achterstanden weg te werken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden