ING gaat jonge vaders een maand betaald ouderschapsverlof geven

Terwijl de Tweede Kamer nog steggelt over een bescheiden verlenging van het betaalde vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen, geeft ING jonge vaders meteen maar een hele maand betaald vrijaf. De bank is de eerste grote Nederlandse onderneming die zijn mannelijke werknemers een ruimhartig ouderschapsverlof gunt. ING heeft dit in de nieuwe cao voor alle 14 duizend medewerkers vastgelegd, maakten de bank en de vakbonden maandag bekend.

Vaders bij een school in Amsterdam. Beeld anp

Met ingang van volgend jaar kunnen jonge vaders bij de grootste bank van Nederland een maand betaald vaderschapsverlof opnemen. De regeling geldt ook voor niet-biologische moeders, zoals in lesbische stellen. Tot dusver boden alleen tech-bedrijven als Mastercard en Yonego Nederlandse vaders ruimere verlofmogelijkheden. Die arbeidsvoorwaarde voerden zij in om schaars ict-personeel aan zich te binden.

Louis Tavecchio, emeritus hoogleraar pedagogiek van de Universiteit van Amsterdam (UvA), beschouwt de nieuwe ING-cao als een doorbraak. 'Dit is een reuze gebeurtenis, een geweldig bericht voor een land dat wat betreft vaderschapsverlof het lachertje van Europa is. Vaders in Nederland hebben nauwelijks recht op betaald verlof. Als er al een kleine verbetering wordt voorgesteld, wordt het in de formatiebesprekingen tot controversieel onderwerp verklaard en voor de zoveelste keer uitgesteld. Het voorbeeld dat een groot en bekend bedrijf als ING nu stelt, gaat ongetwijfeld veel navolging krijgen.'

Twee dagen

Vaders in Nederland hebben bij de geboorte van een kind nu wettelijk recht op twee dagen doorbetaald verlof. Vier jaar geleden werd dat wettelijk verlofrecht uitgebreid met drie dagen extra, maar dan wel onbetaald. Daarmee bungelt Nederland onderaan de Europese ranglijstjes. In andere EU-landen is twee maanden (Duitsland) tot een half jaar (Luxemburg) betaald vaderschapsverlof heel gewoon. Eerder dit jaar kwam de Europese Commissie nog met een minimumvoorstel waardoor alle nieuwe vaders in de EU recht zouden moeten krijgen op minimaal twee weken betaald vaderschapsverlof.

In de Tweede Kamer ligt al langere tijd een wetsvoorstel voor om het bestaande vaderschapsverlof te verlengen naar vijf doorbetaalde dagen. Door de verkiezingen en de formatie is de stemming in de Kamer echter op de lange baan geschoven. Hoewel er een ruime Kamermeerderheid voor verlenging van het betaalde vaderschapsverlof is, willen de formatiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie (CU) in de coalitieonderhandelingen liever zelf een regeling afspreken. D66 lijkt tot dusver het ruimhartigst, met de wens tot drie maanden vaderschapsverlof. Het CDA wil drie maanden, te verdelen tussen beide partners. De CU wil tien dagen, de VVD heeft er in het verkiezingsprogramma niets over opgenomen.

Rotterdamse ambtenaren

De erkenning van de rol van de vader bij de opvoeding van een kind is in meer opzichten belangrijk, zegt hoogleraar vaderschap Renske Keizer (ook UvA). 'Dit is ook belangrijk voor de arbeidsparticipatie van vrouwen. Uit Zweeds onderzoek weten we dat een langer vaderschapsverlof voor mannen gepaard gaat met een gemiddeld hoger inkomen voor de moeder. Dat maakt het extra teleurstellend dat de Nederlandse overheid het vaderschapsverlof nog steeds niet goed geregeld heeft voor alle vaders.'

Voor de vakbonden is een langer vaderschapsverlof geen speerpunt in de meeste cao-onderhandelingen. Bij ING is het onderwerp op de cao-agenda gezet door de medewerkers van de bank zelf, aldus Gerard van Hees van FNV Finance. Ook de gemeente Rotterdam lijkt niet langer te willen wachten op overheidsbeleid. Gemeenteambtenaren kunnen daar volgens het pas gesloten zomerakkoord drie weken vaderschapsverlof krijgen tegen 70 procent van hun salaris. Daarvoor moet de gemeente wel nog geld op de begroting vinden. De verwachting is dat de regeling voor de Rotterdamse ambtenaren ook per 2018 kan ingaan.

Werkgeversclub VNO-NCW wil niet reageren op individuele cao-afspraken.

Lees meer

De Tweede Kamer gaat toch werk maken van langer vaderschapsverlof. Tegelijkertijd tekent zich een meerderheid af tegen het Europese plan.

Wat mag straks niet ontbreken in het regeerakkoord? Verhoog de arbeidsparticipatie van vrouwen en verruim het vaderschapsverlof (+).

Jonge vaders willen bij hun kinderen zijn: 'Tien dagen betaald verlof heb je zeker nodig.' Drie vaderverhalen (+).

In elk Europees land is het ouderschapsverlof anders geregeld. Vier daarvan uitgelicht: Nederland, Polen, Zweden en Spanje (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden