ING en Aegon stelen show op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenmarkten, die maandag van meet af aan de weg omhoog vonden, kregen tijdens de middaghandel een extra impuls van een positieve start van Wall Street. Het optimisme onder beleggers werd vooral gevoed door een nieuw reddingsplan voor de financiële sector van de Amerikaanse overheid.

Daardoor zetten vooral de 'financials' hun opmars in rap tempo voort. Op het Damrak schoot ING, een aandeel waarvan de waarde de afgelopen twee weken ruwweg is verdubbeld, 17,4 procent omhoog tot 5,09 euro. Verzekeraar Aegon ging ruim 14,7 procent omhoog. MidKapper SNS Reaal werd 16 procent meer waard. In de rest van Europa waren de banken en verzekeraars eveneens niet te stuiten.

Zondagavond werd bekend dat de overheid in de Verenigde Staten een fonds in het leven roept om banken te verlossen van hun problematische activa. Zowel de staat als particuliere beleggers zullen deelnemen in het fonds. Het plan moet banken verlossen van de onzekerheid rond de waarde van hun risicovolle beleggingen en hen ruimte geven om weer leningen te verstrekken.

,,Kickstart''

,,Dit is nieuws dat we graag willen horen. Het zou een kickstart kunnen geven aan de beurs'', zei een handelaar in Amsterdam. De AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, stond met nog een klein uur handel te gaan 3,3 procent hoger op 219,77 punten. De MidKap-index klom 1,3 procent tot 291,22 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen 2,1 tot 2,7 procent omhoog.

,,Er zijn wat lichtpuntjes. Al met al hebben we de laatste twee weken signalen gekregen dat de wereldeconomie niet verder aan het verslechteren is'', aldus Ronald Doeswijk, marktstrateeg bij beleggingsbureau Iris.

Daimler

In Frankfurt moest Daimler (plus 0,8 procent) een groot deel van de koerswinst van eerder op de dag weer inleveren. Zondag werd bekend dat Aabar Investments, een investeringsfonds uit Abu Dhabi, een belang neemt van 9,1 procent in de Duitse auto- en vrachtwagenfabrikant.

Oliegerelateerde fondsen profiteerden van een verder gestegen olieprijs, met 3 procent tot 53,64 dollar per vat. In Amsterdam werden Shell en SBM Offshore respectievelijk 3,4 en 1,1 procent meer waard.

Aandeel DSM

Chemieconcern DSM was, zonder duidelijke reden, een van de weinige dalers in de AEX. Het aandeel zakte 0,1 procent. Bij de middelgrote fondsen viel printerfabrikant Océ op met een 2,6 procent lagere koers. Dat had te maken met een verkoopadvies voor het aandeel van analisten van ING.

Op de valutamarkt noteerde de euro maandagochtend 1,3550 dollar tegen 1,3545 dollar bij het slot van de Europese beurzen afgelopen vrijdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden