ING duikt toch weer in rode cijfers

ING is in het laatste kwartaal van 2009 toch weer in de rode cijfers gedoken. De opgaande lijn van de kwartalen ervoor kon niet worden voortgezet. De nettowinst van 499 miljoen euro in het derde kwartaal sloeg om in een verlies van 712 miljoen euro.

Van onze verslaggever

De belangrijkste reden is het ingrijpen van eurocommissaris Neelie Kroes. Zij oordeelde eind vorig jaar dat minister Bos van Financiën te royaal was geweest bij het verlenen van steun. ING moet de staat daarom 1,3 miljard terugbetalen (930 miljoen euro na belasting). ING moest bovendien een onbekend bedrag opzijzetten om de DSB-spaarders te compenseren.

Ook zonder deze eenmalige lasten waren de resultaten echter slechter dan in het derde kwartaal. De winst van de bank-verzekeraar wordt nog steeds gedrukt door afwaarderingen op de Amerikaanse hypothekenportefeuille en op commercieel vastgoed. ING hoefde nog niet af te boeken op zijn investeringen in Portugese, Spaanse en Griekse obligaties. In 2010 moet dat waarschijnlijk wel. Vorige week was de Zuid-Europese obligatieportefeuille al 200 miljoen minder waard.

De winst van ING wordt vooral op peil gehouden door de relatief hoge rentemarge – het verschil tussen de rente die ING betaalt, op spaargeld en obligaties, en de rente die het krijgt, op hypotheken en leningen. Deze nam in het vierde kwartaal licht toe. Dankzij de geldinjecties van de centrale banken is de rente op korte leningen laag en kan het met forse winst worden doorgesluisd naar consumenten en bedrijven.

De bank beloofde begin 2009 – toen de staat voor de tweede keer te hulp kwam – dat het in 2009 voor 25 miljard euro aan leningen zou verstrekken aan Nederlandse bedrijven en consumenten. Uiteindelijk kwam de teller uit op 26,2 miljard. Het merendeel, 14,5 miljard, ging op aan hypotheken.

De bank-verzekeraar ligt naar eigen zeggen voor op het eigen reorganisatieschema Back to Basics. De balans is fors gekrompen, de kosten zijn flink naar beneden gebracht en het bedrijf heeft 11.331 banen geschrapt, in plaats van de voorgenomen zevenduizend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden