ING België laat 55-plussers betaald thuiszitten tot aan hun pensioen

De duizenden Nederlandse ING'ers die zijn ontslagen kijken sinds deze week vast met afgunst naar hun Belgische lotgenoten. ING België moet namelijk ook duizenden banen schrappen, maar biedt 1.500 55-plussers een uitzonderlijk riante vertrekregeling: zij kunnen tien jaar lang 'non-actief' in dienst te blijven.

Lisa van der Velden
null Beeld anp
Beeld anp

Net als bij veel andere banken komen de gevolgen van automatisering en digitalisering bij ING hard aan. In oktober kondigde de bank aan wereldwijd 7.000 banen te moeten schrappen, waarvan zeker 3.000 in België.

Ongeveer de helft van deze banen zijn van de 55-plussers die na onderhandelingen met de bonden een mooi aanbod krijgen: zonder te werken 60 tot 80 procent van hun salaris behouden, inclusief jaarlijkse verhogingen. De aanbieding geldt voor eenzesde van het personeelsbestand van ING België, maar dus niet voor jongere werknemers.

'Door deze vertrekregeling kunnen we het aantal gedwongen ontslagen aanzienlijk verlagen', aldus een woordvoerder van ING in een reactie. 'Daarnaast nemen we op deze manier onze verantwoordelijkheid, door niet terug te vallen op financiële regelingen van de overheid.'

Wel is de bank nu een stuk duurder uit. In België is het relatief kostbaar om werknemers te ontslaan, maar nog altijd goedkoper dan 55-plussers tot aan hun pensioen op de loonlijst houden zonder er werk voor terug te vragen. In 2016 heeft de Belgische tak van ING 615 miljoen euro opzij gelegd voor de totale reorganisatie, ofwel 200 duizend euro per geschrapte baan. Dit heeft zwaar op de winst gedrukt.

Mensen betalen om thuis te zitten klinkt sympathiek, zeker bij oudere bankmedewerkers die door een reorganisatie ontslag boven het hoofd hangt. Toch is de Belgische minister van Werk, Kris Peeters, mordicus tegen. Hij vindt dat ING jongere werknemers discrimineert door alleen boventallige 55-plussers deze optie te geven, en boventallige 54-jarigen dus niet. Omdat de Belgische regering burgers juist langer wil laten doorwerken is het aanbod van ING bovendien een verkeerd signaal, stelt Peeters.

Desondanks moest de minister deze week na juridisch onderzoek concluderen dat een dergelijke vertrekregeling wel degelijk is toegestaan. Volgens de Vlaamse zakenkrant De Tijd plaveit dat oordeel de weg voor andere Belgische bedrijven, die eenzelfde route willen inslaan. In het hoofdredactioneel commentaar rept die krant van 'het afkopen van sociale onrust' en 'menselijk kapitaal in de mottenballen leggen'.

Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, is het daar roerend mee eens. 'Ik begrijp niet hoe dit geen leeftijdsdiscriminatie is. Uit onderzoek weten we dat mensen die werken veel gelukkiger zijn dan mensen die niet werken. Ze hadden dit geld beter kunnen inzetten voor werk-naar-werktrajecten en scholing. Voor alle partijen.'

Een woordvoerder van ING Benelux wijst erop dat het de oudere bankmedewerkers ondanks hun non-actieve dienstverband vrijstaat bij anderen bedrijven te werken, mits dit geen 'concurrerende instellingen' zijn. Geen banken dus.

Hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers (Universiteit Utrecht) denkt dat ING dit doet om naar buitenwereld toe een sociaal gezicht te tonen. 'Sinds de financiële crisis kunnen banken wel een beter imago gebruiken.' Een regeling als dit dempt het verzet, denkt ook Verhulp. 'Dit geeft minder onrust dan massaontslagen.'

In Nederland is een vertrekregeling zoals in België juridisch onmogelijk, maar Nederlandse 55-plussers wiens baan bij ING op de tocht staat houden de ontwikkelingen bij onze zuiderburen nauwlettend in de gaten, vertelt FNV'er Gerard van Hees. 'Zij willen een regeling die hier zo veel mogelijk op lijkt. Dit hangt echt boven de Nederlandse onderhandelingen. Dat merk je aan alles.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden