ING bankiert niet meer met rugzak vol dollars

ING Barings heeft besloten zijn vestiging in Noord-Korea te sluiten. Dat is een domper voor internationale hulporganisaties, de voornaamste klanten van het bankje dat zeldzame buitenlandse valuta kon leveren....

Van onze verslaggever Peter de Waard

ING streek hier vier jaar geleden als eerste westerse bank neer. Jan Bosma, de toenmalige directeur van ING Bank in Zuid-Korea, hobbelde vele dagen in bussen door het aan de andere kant van de 53-ste breedtegraad gelegen land op zoek naar een kantoor dat was gelegen in een afgelegen vrijhandelszone tegen de Chinese grens.

Bosma is al enige tijd geleden directeur geworden van de ING Bank in Peking. Zijn opvolgers hebben het niet veel makkelijker gehad: zij moesten zelfs met een rugzak via Peking naar Tokyo reizen om daar miljoenen dollars aan contanten op te halen en weer mee terug te nemen naar het laatste stalinistische bolwerk in de wereld.

In 1995 had ING nog hoge verwachtingen van Noord-Korea. Bosma werd als pionier vooruit gestuurd. Hij tekende de contracten voor de totstandkoming van ING NorthEast Asia Bank: een joint venture van ING en de Korea Foreign Insurance Company, de enige verzekeraar van het land.

'We dachten toen dat in Noord-Korea een hervorming op handen was. Voordat het land echt een opkomende markt zou worden, wilden wij al aanwezig zijn. De verwachtingen zijn echter niet uitgekomen.'

Integendeel, het land is verder afgegleden in grote armoede en verpaupering. Sinds 1997 doen verhalen de ronde over een rampzalige hongersnood. Meer dan de helft van de bevolking is ondervoed. Noord-Korea probeerde het tij slechts te keren door zich nog meer te isoleren.

Een westerse bank als ING kon hierdoor nauwelijks functioneren. ING wil 'uit veiligheidsoverwegingen' niet zeggen hoe geld naar het filiaal in Noord-Korea werd overgemaakt. 'Maar het is duidelijk dat het niet naar alle landen ter wereld elektronisch kan'.

Er moest worden geïmproviseerd. 'Westerlingen hebben het niet makkelijk. Niet alleen in hun werk, maar ook in hun privéleven. Er is vooral veel niet verkrijgbaar', zegt een ING-woordvoerder.

ING voelt er weinig voor om weer op 19-de eeuwse wijze te gaan bankieren. Sinds begin januari voert het inmiddels naar een hotel in de hoofdstad Pyongyang verhuisde filiaal van de ING Bank geen wisseltransacties meer uit. Dat is met name een tegenslag voor de internationale hulpinstanties; eigenlijk de enige klanten van het ING-kantoor.

Het kantoor van ING was het belangrijkste doorgeefluik voor de financiering van bijvoorbeeld voedselaankopen waarmee getracht wordt iets te doen aan de hongersnood.

Organisaties als het Rode Kruis, het Wereldvoedsel Programma en verschillende VN-hulpinstanties maakten via het kantoor van ING elke week minimaal een bedrag van één miljoen dollar over.

Daarnaast maakte ook de kleine groep buitenlanders die in het land wonen, gebruik van de bank. Zij namen er westerse valuta op die nodig zijn om telefoonrekeningen te betalen of in betere restaurants te kunnen eten. Door de sluiting van het ING-kantoor zullen ze nu veelal zelf harde valuta in het buitenland moeten gaan halen.

De sluiting van het Noord-Koreaanse kantoor past in de herstructurering van ING Barings dat vorig jaar een verlies leed van twee miljard gulden. ING heeft besloten zich te concentreren op winstgevende activiteiten. Overigens heeft het Noord-Koreaanse avontuur ING niet veel geld gekost. Maximaal is vier miljoen gulden geïnvesteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden