Infra is Heijmans' nieuwe zorg

Na jaren van malaise herstelt de woningmarkt. Toch blijft bouwbedrijf Heijmans rode cijfers schrijven. Het nieuwe hoofdpijndossier is de wegenbouwdivisie.

Wegwerkzaamheden aan de noordzijde van de Waalbrug uitgevoerd door Heijmans.Beeld Flip Franssen/HH

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers maakte Heijmans woensdag een stevig verlies van 11 miljoen euro bekend dankzij een groot verlies bij 'Infra'. Het leverde bezorgde reacties op van analisten die rekening hielden met een verlies van rond de 1 miljoen euro. 'Als ik de resultaten van de afgelopen zeven jaar naast elkaar leg, word ik erg somber', schrijft hoofdredacteur Rogier Hentenaar van Vastgoedjournaal. 'Ik maak mij ernstige zorgen.' Beleggers deden het aandeel Heijmans in de uitverkoop, waardoor de waarde met bijna 12 procent daalde.

Heijmans incasseert al jaren harde klappen van de economische crisis. Aanvankelijk vooral door afschrijvingen op grondposities en zwaar tegenvallende verkopen in de woningbouw. Die markt is inmiddels flink aangetrokken. Het bedrijf verkocht afgelopen half jaar 746 huizen, waar dat er in de eerste zes maanden van 2014 nog 482 waren. Het herstel zet zeker het komende jaar nog door, verwachten ze in Rosmalen.

Tegenvallers

Infra was in de eerste crisisjaren juist de tak die het bedrijfsresultaat nog een beetje stutte, maar die divisie is nu de nieuwe zorg op het hoofdkantoor in Rosmalen. Overheden geven minder uit aan wegenbouw en bouwbedrijven hebben afgelopen jaren op zeer lage prijzen ingeschreven om toch werk te krijgen. Eerder was al een reorganisatie aangekondigd waarbij ruim driehonderd medewerkers hun baan zullen verliezen.

Probleem is vooral de vele tegenvallers die de wegenbouwdivisie afgelopen tijd moest melden. Vaak omdat het contracten zijn waarin is geregeld dat de bouwer opdraait voor de kosten van vertragingen. Bijvoorbeeld wanneer de bouwer onverwacht stuit op asbest, bommen of kabels. Hoeveel probleemprojecten Heijmans nu heeft, wilde de bestuursvoorzitter dinsdag niet zeggen. Hij benadrukte vooral dat het risico bij nieuwe projecten beter onder controle is omdat tegenvallers van tevoren worden begroot.

Imtech

Maar beleggers zijn daardoor duidelijk niet gerustgesteld. Want hoeveel tegenslagen krijgt Heijmans nog? Bij Ballast Nedam, dat dit jaar werd overgenomen door een Turks bouwbedrijf, waren het ook twee grote projecten waarbij tegenslag op tegenslag werd gestapeld. Heijmans gaat er zelf nog altijd vanuit dat het dit jaar beter afsluit dan vorig jaar, toen het een verlies leed van 12 miljoen euro.

De top van Heijmans onthulde woensdag ook dat ze hebben overwogen om onderdelen van technisch dienstverlener Imtech over te nemen. Maar ze kwamen al snel tot de conclusie dat ze geen behoefte hebben om de grote afdeling 'utiliteitsbouw', waaronder installatietechniek bij Heijmans valt, uit te breiden. Heijmans wacht nu af welke gevolgen het donderdag uitgesproken faillissement van Imtecht Building Services zal hebben voor de markt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden