Inflatie stijgt naar nieuw record

De Europese inflatie is nog nooit zo snel opgelopen als in juli. De geldontwaarding op jaarbasis was in deze maand 4,1 procent, het hoogste niveau in de twaalf jaar dat de Europese inflatie wordt bijgehouden....

Van onze verslaggever Evert Nieuwenhuis

In juni stond de inflatie in de vijftien landen van de Eurozone nog op 4,0 procent. De belangrijkste reden voor de prijsstijgingen zijn de dure olie en de hoge prijzen voor grondstoffen en voedsel.

Tegelijkertijd steeg de werkloosheid. In mei en juni zat 7,3 procent van alle werknemers in de Eurozone zonder werk. Dit duidt erop dat de Europese economie door stagnatie van export en consumptieve bestedingen begint te haperen. Ook heeft de Europese economie last van de hoge euro, afnemende groei in andere werelddelen en de gevolgen van de kredietcrisis, waardoor het lenen van geld moeilijker en duurder is geworden.

Het beteugelen van inflatie is de primaire taak van de Europese Centrale Bank (ECB). De huidige inflatie van 4,1 procent ligt twee keer hoger dan de 2 procent die ECB acceptabel acht. Begin juli verhoogde de ECB de rente voor het eerst in twee jaar naar 4,25 procent.

Analisten verwachten niet dat de Europese Centrale Bank (ECB) op korte termijn de rente zal laten stijgen. Martin van Vliet van ING: ‘De olieprijzen zijn wat gedaald en de economie koelt verder af. Hierdoor zal de inflatie op de middellange termijn weer wat dalen.’

Het zal nog even duren voor de lagere olieprijs effect heeft, denkt Van Vliet. ‘De inflatie wordt voor een groot deel bepaald door hogere energierekeningen. Maar energiebedrijven berekenen stijgende kosten altijd met een vertraging door.’ Begin juli werden veel Europese consumenten met hogere energietarieven geconfronteerd.

ING verwacht dat de inflatie begin 2010 rond de 2 procent ligt. ‘De raming van de ECB zal daar niet ver vanaf liggen. De ECB kijkt altijd naar hoe de situatie over 18 tot 25 maanden zal zijn, omdat het zo lang duurt voor een rentestijging effect heeft. Het heeft dus niet veel zin om de rente te verhogen.’

Holger Schmieding, analist bij Bank of America, deelt de mening van Van Vliet. ‘De inflatie heeft waarschijnlijk een piek bereikt in juli. De huidige olieprijzen suggereren dat de inflatie aan het eind van het jaar onder de 3,5 procent ligt’, zei hij tegen persbureau Reuters.

De renteverhoging van begin juli werd vooral als een schot voor de boeg geïnterpreteerd. De ECB wilde duidelijk maken dat vakbonden hun looneisen niet moeten verhogen. Stijgende lonen worden doorberekend in de prijzen die consumenten betalen. Nog meer inflatie is het gevolg. De zogeheten loon-prijsspiraal kan dan optreden, waardoor het controleren van inflatie helemaal lastig wordt. Door de hogere werkloosheid kunnen vakbonden minder hoge looneisen stellen, is de verwachting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden