Inflatie historisch laag

VOORBURG (ANP) - De inflatie in Nederland is sinds 1989 niet meer zo laag geweest. Vorig jaar stegen de prijzen met 1,1 procent. Die lage geldontwaarding is vooral te danken aan lagere overheidstarieven en een minder sterke stijging van energieprijzen.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend. Uit het consumentenprijsindexcijfer blijkt dat de inflatie voor het derde jaar op rij onder de 2 procent is gebleven. Gemeten op jaarbasis was de inflatie in december 1,1 procent tegen 1 procent in november. Er waren ook andere elementen die zorgden voor lagere prijzen. Zo werd de accijns op sterke drank verlaagd en was de eigen bijdrage voor de kinderopvang lager. Verder daalden prijzen van audio- en videoapparatuur.

Ondanks de lagere prijs van energie droeg deze post veel bij aan het inflatiecijfer. Van de stijging van 1,1 procent vorig jaar was 0,7 procentpunt te wijten aan producten als stroom en autobrandstof. In 2005 was dat met 1 procentpunt nog iets hoger.

Na enkele jaren van prijsdalingen van voeding, alcoholvrije dranken, kleding en schoeisel moest er vorig jaar voor dergelijke producten meer betaald worden. Voedingsmiddelen stegen 1,4 procent in prijs, alcoholvrije dranken klommen 4,8 procent in prijs en kleding en schoenen werden 0,5 procent duurder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden