Industrielanden investeren weinig in duurzame energie

De overheden van de twintig machtigste economieën in de wereld, de G20, geven vier keer zoveel uit aan subsidies en investeringen voor fossiele brandstoffen als aan duurzame energie. Dit blijkt uit een rapport dat aan de vooravond van de G20-top in Antalya (Turkije) is gepresenteerd.

Peter de Waard
Leden van Turkse Jongerenorganisatie protesteren in Ankara tegen de komst van Barack Obema naar de G20-top in Antalya. Beeld AFP
Leden van Turkse Jongerenorganisatie protesteren in Ankara tegen de komst van Barack Obema naar de G20-top in Antalya.Beeld AFP

'De G20-regeringen geven jaarlijks 452 miljard dollar uit om de productie van fossiele brandstoffen te bevorderen, ondanks alle beloften om een einde te maken aan subsidies en een catastrofale klimaatverandering te voorkomen', aldus het rapport, dat is opgesteld door de Britse denktank Overseas Development Institute en Oil Change International.

Het bedrag van 452 miljard dollar (419 miljard euro) bestaat uit 77 miljard dollar aan directe subsidies en belastingvoordelen voor het gebruik van fossiele brandstoffen als kolen, olie en aardgas, 286 miljard aan investeringen door staatsondernemingen en 98 miljard dollar aan leningen van staatsbanken aan particuliere olie, gas- en kolenproducenten. 'Het bedrag van 77 miljard staat in schril contrast met de 4 à 5 miljard die aan klimaatsteun wordt uitgegeven', zegt Tom van der Lee van Oxfam Novib.

Ondanks de daling van de olieprijzen in de afgelopen jaren zijn de totale uitgaven aan subsidies gestegen. 'En die zouden nog hoger kunnen uitvallen als we alle data hadden', stellen de schrijvers van het rapport. De totale uitgaven aan subsidiëring van en investeringen in duurzame energiebronnen als zon en wind bedragen volgens een onderzoek van de International Energy Agency 121 miljard dollar.

Turkije, de gastheer van de G20-top, geeft jaarlijks 627 miljoen dollar uit aan subsidies voor fossiele brandstoffen. Daarnaast steekt de overheid nog eens 1 miljard dollar in de exploitatie van nieuwe kolenmijnen. Volgens het rapport is de Chinese regering de grootste investeerder in de winning van fossiele brandstoffen met een bedrag van 78 miljard dollar per jaar. De VS investeren jaarlijks 20 miljard.

Duidelijk tijdpad

'De G20-regeringen betalen olie- en kolenproducenten, terwijl zij hun beleid voor vermindering van de CO2-uitstoot ondermijnen', verklaart Shelagh Whitley van het Overseas Development Institute. 'Als de subsidies worden geschrapt, zou wereldwijd een evenwichtiger markt bestaan voor energiebronnen en zouden duurzame bronnen gelijke kansen hebben.' 'De G20 moet stoppen met het subsidiëren van vervuilers', zegt Van der Lee.

De G20 zouden op hun top een duidelijk tijdpad moeten uitzetten voor het verminderen van die subsidies. Dat kan dan worden ingebracht op de Klimaattop die begin volgende maand in Parijs wordt gehouden en waar tweehonderd landen aan deelnemen. Tijdens hun top in de Australische stad Brisbane een jaar geleden sprak de G20 af de opwarming van de aarde tegen te gaan, ondanks obstructie door de gastheer. Ook Turkije wil eigenlijk geen debat over klimaatverandering en wil het overleg tussen de wereldleiders concentreren op de economische terugval in de wereld en de vluchtelingenproblematiek. Turkije huisvest zelf rond de 3 miljoen vluchtelingen.

undefined

undefined

Oxfam: 80 miljard bedrijfswinsten naar Bermuda

Multinationals hebben alleen al 80 miljard dollar aan bedrijfswinsten weggesluisd naar Bermuda, een eiland in de Atlantische Oceaan met een bbp van ruim 5 miljard dollar. Dat stellen Oxfam Novib en Tax Justice Network. In totaal hebben de multinationals een bedrag van tussen 500- en 700 miljard dollar buiten bereik van de fiscus weten te houden via allerlei constructies, zoals de beruchte 'Iers-Nederlandse sandwich', waardoor winsten in fiscaalvriendelijke locaties terechtkwamen. Oxfam en Tax Justice Network stellen dat de G20-landen zelf de grootste schade lijden door gemiste belastinginkomsten omdat multinationals daar 90 procent van hun winsten boeken. 'Zij zouden ook de beste mogelijkheden moeten hebben om multinationals te dwingen hun belastingrekening te betalen.' De aanpak van belastingontwijking staat hoog op de agenda van de G20-top van komend weekeinde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden