NieuwsIndustrie

Industrie denkt volgend jaar minder te investeren

Industriële bedrijven denken dat ze volgend jaar minder gaan investeren in gebouwen, fabrieken, machines, vervoermiddelen en computers. Dat blijkt uit een halfjaarlijkse enquête, afgenomen door het CBS, over investeringsverwachtingen onder bedrijven met 10 of meer werknemers in de industrie.

Werknemers sleutelen aan vrachtwagencabines in de werkplaats van auto- en vrachtautofabrikant DAF Trucks in Eindhoven. Beeld anp
Werknemers sleutelen aan vrachtwagencabines in de werkplaats van auto- en vrachtautofabrikant DAF Trucks in Eindhoven.Beeld anp

De ervaring van het CBS is dat bedrijven doorgaans minder investeren dan ze denken te gaan doen. In 2018 bijvoorbeeld dachten bedrijven bijna 45 procent méér te investeren, maar in werkelijkheid kwam die toename uit op ‘slechts’ 20 procent om uit te komen op 10,6 miljard euro.

Als zoiets in 2020 weer gebeurt, nemen de investeringen af met minder dan de 2 procent die producenten zelf denken minder te investeren. De reden dat investeringsverwachtingen flink kunnen afwijken van uiteindelijke realisaties, komt volgens het CBS doordat investeringen later dan gepland gereed zijn of worden doorgeschoven naar een later moment.

De grootste dalingen verwachten ondernemers in de houtindustrie (-27 procent) en in de raffinaderijen en chemie (-11 procent). Voedings- en genotmiddelenproducenten denken 17 procent meer te investeren, en ondernemers in de papier- en grafische industrie 12 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden