Indonesische rupiah daalt tot laagste koers ooit Valutacrisis Zuidoost-Azië steekt opnieuw de kop op

De onrust op de financiële markten in Azië heeft opnieuw de kop opgestoken. Gisteren stortte de Indonesiche rupiah in. Uit vrees voor een economische crisis gooiden speculanten en beleggers hun rupiah's in de verkoop....

BLOOMBERG

Bloomberg

JAKARTA

Tegenover de dollar werd de rupiah ruim 9 procent minder waard. Aan het einde van de dag noteerde de munt 3725 rupiah per dollar, het laagste niveau ooit. Beleggers vrezen dat de hoge rente en de tanende economische groei de overheidsfinanciën zullen aantasten.

'Er komt een tijd waarin hoge rentestanden contraproductief worden vanwege de schade aan de economie die aanrichten. Ze verhogen de risico's', aldus een econoom bij een lokaal effectenhuis. Hij denkt dat de rupiah dit jaar nog eens 10 procent in waarde kan dalen.

De rente staat in Indonesië op het hoogste punt in zes jaar. Meestal geeft een hoge rente de nationale munt juist steun. Maar door de hoge buitenlandse schuld - het bedrijfsleven staat 55 miljard dollar (110 miljard gulden) in het rood - stuwt de rente de financieringslasten naar enorme hoogten.

Beleggers vrezen dat de financiële wereld de lasten niet zal kunnen torsen en dat de banken zullen bezwijken. Door de volatiliteit op de valutamarkt kan de overheid de rente echter niet verlagen. De centrale bank heeft de rente de afgelopen twee maanden juist herhaaldelijk verhoogd om de neergang van de rupiah te stuiten.

Volgens een valutahandelaar zal de Indonesische economie nog zeker een half jaar in moeilijkheden verkeren. Grote Indonesische bedrijven, die hun schulden in dollars moeten voldoen, en buitenlandse investeerders ruilden voor de zekerheid gisteren hun rupiah's in tegen dollars.

In haar val sleepte de rupiah de aandelen op de effectenbeurs van Jakarta mee. Al met al waren de aandelen aan het einde van de dag 4 procent minder waard. 'Als er ook maar één klein stukje slecht nieuws naar buiten komt - een bank die over de kop gaat of een groot bedrijf dat niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen - dan springt iedereen op de rupiah. Waarom zou je dan je aandelen houden?' De Indonesische beursindex zakte 21,45 punten naar 515,48. Het was de grootste daling in meer dan vijf weken en het laagste niveau in een maand.

Ook op andere markten in Azië daalden de munten en de aandelen. In Maleisië sloot de ringgit 1,9 procent lager op 3,3863 per dollar. Moody's, het befaamde Amerikaanse bureau dat financiële instellingen over de hele wereld voorziet van credit ratings, sprak zijn zorgen uit over de kredietwaardigheid van twee Maleisische banken.

Beleggers vrezen nu dezelfde neerwaartse bijstellingen voor Indonesische banken. De grootste angst is dat zich een nieuwe crisis van oninbare leningen - zogenaamde bad loans - ontvouwt. Onlangs trof een dergelijke ramp Thailand waar kredietverleners te scheutig waren met hun leningen aan de vastgoedwereld.

De Thaise baht daalde gisteren 0,9 procent naar 35,775 per dollar en de Singaporese munt eindigde 0,46 procent lager op 1,5385 per Amerikaanse dollar.

Alleen de Philippijnse peso won aan kracht: na een verhoging van de rente door de centrale bank, eindigde de munt 0,8 procent hoger op 34,37 peso per dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden