India zoekt zondebok voedselcrisis liever in de VS

Woedend zijn de Indiase politici op de Amerikaanse president. Want volgens George Bush is India debet aan de wereldwijde voedselcrisis....

‘350 miljoen Indiërs behoren tot die nieuwe middenklasse. Dat zijn er net zoveel als het gehele Amerikaanse volk samen’, zei Bush dit weekeinde. Een paar dagen geleden kwam zijn minister van Buitenlandse Zaken met dezelfde beschuldiging, die India ook in het verkeerde keelgat schoot.

‘De Amerikanen eten anders nog steeds vijf keer zoveel meer dan een gemiddelde Indier’, reageert een woordvoerder van de regerende Congres parij. De oppositie , de Nationalistische Hindoe Partij, de BJP, is het voor dit keer helemaal met de regering eens. Het gebruik van biobrandstoffen en klimaatveranderingen zijn volgens de Indiase regering de grote veroorzakers van de voedselcrisis.

Directeur Babu Mathew van de niet-gouvermentele organisatie Action Aid kan zich de ergenis van de Indiase politici goed voorstellen. ‘Welk India bedoelt Bush? Meer dan 350 miljoen mensen moeten hier ook zien rond te komen van nog geen dollar per dag’. India is keihard getroffen door de wereldwijde voedselcrisis. Volgens het jongste rapport van de Wereldbank telt het land de meeste ondervoede kinderen van de wereld. In de helft van alle dorpjes op het platteland is niet genoeg te eten. Dagelijks sterven er kinderen.

Het huidige voedseltekort in India is volgens directeur Mathew van Action Aid te wijten aan de Wereld Handelsorganisatie (WTO), die zijn land dwong lid te worden. Als gevolg daarvan moest de Indiase regering subsidies op verschillende landbouwproducten afschaffen en werden boeren gedwongen voor de wereldmarkt te produceren in plaats van voor de interne markt. Indiase boeren kregen steeds lagere prijzen voor hun gewassen waardoor ze zich niet langer uitgedaagd voelden om meer te produceren.

Babu Mathew zegt dat de WTO het voedsel distributie systeem in India heeft vernietigd. ‘Vroeger waren er winkels waar de armen met bonnen gesubsidieerde rijst, olie en meel konden kopen. De schappen in deze winkels zijn nu leeg’. Hij beschuldigt ook handelaren van corruptie. Ze slaan nu grote voorraden rijst en meel op. Ze wachten met verkopen tot ze een nog hogere prijs krijgen. Ondertussen escaleert de inflatie, die inmiddels op het het niveau van drie jaar geleden staat (7.57 procent).

De regering probeert de crisis te bestrijden door een gedeeltelijk exportverbod op rijst. Maar de Indiërs morren steeds meer over verdere prijsstijgingen. Afgelopen vrijdag gingen in tal van Indiase steden de bevolking de straat op.

Volgens landbouwdeskundigen valt de Indiase politiek ook genoeg te verwijten. Sinds de Groene Revolutie in de jaren zeventig is er nauwelijks vanuit Delhi in de landbouw geïnvesteerd. Door schaalvergroting, nieuwe gewassen en kustmest nam in de jaren zeventig de landbouwproductie flink toe. Hongersnoden behoorden tot het verleden. Maar volgens de landbouwexpert Devinder Sharma lijkt het wel alsof de huidige regering de neus voor boeren ophaalt. De economie groeit met bijna negen procent. De landbouw blijft al jaren op nog geen 2,5 procent steken. India zou best een veel hogere voedselproductie kunnen halen als de overheid nieuwe landbouwhervormingen doorvoert.

De meeste Indiase boeren bezitten nog geen hectare landbouwgrond. Ze produceren slechts voor eigen huishouden. Door te veel kunstmest is de grond uitgeput. ‘In plaats van kwaad te zijn op Bush kan de Indiase politiek beter haar energie in de landbouw steken’, vindt ook Babu Mathew.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.