India is niet meer alleen eindhalte

In Guadalajara, de op twee na grootste stad van Mexico, is een bijzondere werkgever neergestreken. Tata Consultancy Services (TCS) wil er de komende maanden ongeveer vijfhonderd lokale medewerkers werven die software gaan ontwikkelen, zo liet het bedrijf vorige week weten....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Tata? Dat is toch de ongekroonde koning onder de Indiase outsourcers, de bedrijven die een groot deel van het ict-werk hebben overgenomen van westerse ondernemingen? Gaat TCS naast software en ict-diensten nu ook werkgelegenheid exporteren?

Zeker. ‘Afgezien van een sterke lokale markt, deelt Mexico dezelfde tijdzone als de VS en ligt het op vijf à zes uur vliegen van de belangrijkste Amerikaanse bestemmingen’, aldus vice-president N. Chandrasekaran bij de opening van de nieuwe vestiging in Guadalajara. ‘Dat stelt ons in staat diensten dichter bij onze Amerikaanse klanten te brengen.’ De Mexicanen zijn duurder dan de Indiërs.

Sommige waarnemers betwijfelen of Chandrasekaran wel de hele waarheid vertelt over de keuze voor de ongebruikelijke locatie voor Tata’s jongste uitbreiding. Ze wijzen op de alarmerende berichten over dreigende tekorten aan geschoold ict-personeel in India.

‘Over die tekorten lees ik vooral in de pers’, reageert Paul Tjia van GPI Consultancy, een Rotterdams bureau dat bedrijven adviseert in offshoring – de verplaatsing van werk naar lagelonenlanden. ‘Het is niet zo dat Nederlandse klanten daar iets van merken. Wel is er een groot verloop: als een Indiaas ondernemer kan voorkomen dat elk jaar minder dan 10 procent van zijn werknemers vertrekt, mag-ie al in zijn handjes knijpen.’

Toch maakt de Indiase outsourcingindustrie zich wel degelijk zorgen. Een jaar geleden belegde haar koepelorganisatie, Nasscom, een conferentie over de kwestie in Mumbai. Pramod Bhasin, de topman van Genpact, zette de toon aan het begin van het evenement: ‘Als we de juiste krachten niet meer in India vinden, zoeken we ons heil elders waar wel voldoende arbeidspotentieel is.’

Met een bevolking van 1,1 miljard zielen lijkt India genoeg arbeidskracht te kunnen leveren. Elk jaar studeren op universiteiten en hogescholen 3 miljoen Indiërs af, onder wie 400 duizend ingenieurs. Maar lang niet iedereen is geschikt voor een baan in de automatisering. Nasscom houdt het aantal ‘ict-rijpen’ dat zonder verdere scholing aan de slag kan, op respectievelijk 25 en 15 procent. Voor 2010 dreigt een half miljoen onvervulde ict- vacatures.

De Britse automatiseerder LogicaCMG wijst meer dan de helft van de sollicitanten de deur – niet omdat het schort aan hun technische vaardigheden, maar vanwege hun tekortschietende beheersing van de Engelse taal, meldt het vakblad InfoWorld. De Indiërs die wel goed Engels spreken, gaan liever meteen aan de slag bij callcenters en centra die de administratie en boekhouding doen van westerse ondernemingen, in plaats van een hogere ict-studie te kiezen. Juist naar die mensen is iedereen op zoek.

Een ander probleem dat de branche parten speelt, zijn de stijgende lonen in India. De gemiddelde ict’er heeft er zijn salaris het afgelopen jaar met 10 tot 15 procent zien toenemen en sommigen zelfs met 50 procent. Samen met de duurder wordende roepie maakt dit dat de besparingen uit offshoring – geschat op 25 tot 50 procent – steeds verder afnemen. Elke procent dat de nationale munt stijgt ten opzichte van de dollar, nemen de brutomarges van Indiase outsourcers met 5 procent af.

Zelfs als de oplopende lonen en het personeelstekort Indiase bedrijven niet dwingt over de grenzen te kijken, weet Tjia nog wel een andere reden: ze gaan hun westerse opdrachtgevers achterna. ‘Multinationals die zich bijvoorbeeld in China vestigen, gaan daar op zoek naar lokale automatiseerders. Dat is een markt die de Indiase outsourcers moeilijk kunnen negeren.’ Wel hebben de Indiërs het er moeilijker, aldus de consultant. ‘Er zijn tienduizenden Chinese ict-bedrijven.’

De Indiase outsourcingsindustrie blijft optimistisch gestemd. In 2010 zal het 60 miljard dollar verdienen aan de export – bijna drie keer zoveel als nu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden