India en Afrika vullen directiekamers in de VS

NEW YORK De directiekamers van het Amerikaanse bedrijfsleven worden in toenemende mate vanuit alle uithoeken van de wereld gevuld. De laatste aanwinst: de Indiër Vikram Pandit, die afgelopen week tot nieuwe topman van de Amerikaanse bank Citigroup werd benoemd....

The New York Times

Tien jaar geleden was hun aantal nog negen. Maar wat nog opvallender is dan het sterk gestegen aantal, zijn de landen waar de buitenlandse topmannen vandaan komen: in het verleden kwamen zij vooral uit Canada en Europa, nu komen zij uit uiteenlopende werelddelen.

Die trend is deels een afspiegeling van het feit dat Amerikaanse bedrijven zich in toenemende mate op buitenlandse markten richten voor groei. Voor het eerst zullen de vijfhonderd bedrijven in de beursindex Standard & Poor’s 500 dit jaar meer dan de helft van hun omzet in het buitenland boeken. Zes jaar geleden was dat nog maar eenderde.

‘Bedrijven zien zichzelf steeds minder als Amerikaans, ook al zijn ze in de Verenigde Staten gevestigd’, zegt Michael Useem, hoogleraar management aan de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania. De kans is groot dat de directiekamers in de nabije toekomst nog internationaler zullen worden, want veel business schools trekken momenteel 40 procent van hun studenten uit het buitenland aan.

Volgens werving- en selectiebureaus vraagt ook het bestuur van multinationals steeds vaker om topmanagers die ervaring hebben opgedaan buiten de Verenigde Staten.

Farooq Kathwari, algemeen directeur van het interieurbedrijf Ethan Allen Interiors, zegt dat hij gevormd is doordat hij op zijn 21ste uit het Indiase Kasjmir naar de Verenigde Staten emigreerde. ‘Iemand die in het buitenland is geboren is per definitie een ondernemer’, zegt hij. ‘Als je je huis en je familie verlaat en in een ander land terecht komt, moet je wel ondernemersinstincten hebben.’

Sommige topmannen, zoals Pandit van Citigroup, verhuisden naar de VS om een opleiding te volgen: hij haalde drie universitaire graden aan Columbia University in New York. Indra K. Nooyi, de Indiase topman van PepsiCo, ging naar de Yale School of Management.

Volgens Howard M. Anderson, hoogleraar ondernemerschap aan de Sloan School van het Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) verandert de samenstelling van Amerikaanse bestuurskamers evenwel veel langzamer dan de herkomst van hun omzet. Veel bestuurders zouden zich nog steeds niet op hun gemak voelen met een buitenlandse topman. Zij denken meer gemeenschappelijk te hebben met een Amerikaan.

Maar volgens Ramani Ayer, de Indiase topman van de verzekeringsmaatschappij Hartford Financial Services, moet het bestuur in de eerste plaats verantwoording afleggen aan zijn aandeelhouders. En omdat die vooral geïnteresseerd zijn in een zo hoog mogelijk rendement, willen ze dat de beste kandidaat uitgekozen wordt, ongeacht ras of land van herkomst.The New York Times

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden