Inbev onder vuur na prijsverhogingen

De Belgisch-Braziliaanse bierfirma Inbev (Jupiler, Leffe, Stella Artois) wordt mogelijk op de korrel genomen door de Belgische concurrentiewaakhond, de Raad van Mededinging....

Van onze correspondent Bart Dirks

Inbev lijkt het goed te hebben verbruid op de thuismarkt België, waar het met 57 procent marktleider is. Cafébazen zijn woedend over de jongste prijsverhoging. Ze zeggen geen kant op te kunnen, omdat ze contractueel gebonden zijn aan de bierfirma.

De verontwaardiging over de dominante positie van Inbev (na de fusie van Interbrew met een Braziliaanse brouwer groter dan Heineken) gaat verder. De firma zou de distributie en verkoop van bier in België in de houdgreep hebben. Daarom stelde volksvertegenwoordiger Jan Peumans van de Vlaams-nationalistische N-VA voor dat het Vlaams Parlement geen Jupiler meer schenkt. Het parlement zou het leveringscontract met Inbev moeten verbreken en voortaan bier moeten afnemen van een kleine, zelfstandige Vlaamse brouwerij.

Het Kamerlid Patrick De Groote, ook van de N-VA, wil ‘de verschraling van het bierlandschap tegengaan en de economische en culturele verankering van onze biercultuur verstevigen’. Brouwerijgroepen zouden voor elk biermerk of elke brouwerijvestiging slechts een beperkt aantal exclusiviteitsovereenkomsten met cafés mogen sluiten of cafés mogen opkopen.

De kritiek uit zich in een drastisch dalende verkoop van het witbier Hoegaarden. Volgens de horeca is de afzet met 60 procent gedaald. Dat wordt toegeschreven aan de woede over de verplaatsing van de productie van Hoegaarden naar Jupille, waar ook Jupiler wordt gebrouwen. Met de verhuizing, waarbij honderden banen verloren gaan, zou Inbev geen respect tonen voor streekproducten. Bovendien vrezen liefhebbers dat het bier anders gaat smaken omdat in Jupille ander water wordt gebruikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden