In talloze besturen goed doel leden met strafblad

Bij goede doelen heeft 5 procent van de bestuurders een strafblad. Zij zijn in het verleden vervolgd voor drugs- en gewelddelicten, fraude, diefstal of oplichting....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Dit blijkt uit een onderzoek van Bureau Intraval in opdracht van het ministerie van Justitie. De criminele bestuurders zijn vooral in dienst bij goede doelen in de welzijnssector. Aangezien Nederland naar schatting 50.000 filantropische bestuurders telt, hebben omgerekend zo’n 2.500 bestuurders een strafblad.

Het onderzoek onder 2.400 bestuurders is geanonimiseerd, zodat onbekend is welke bestuurders een crimineel verleden hebben. Alleen ernstige delicten zijn meegeteld; verkeersovertredingen bleven buiten beschouwing.

Het ministerie van Justitie kan niet aangeven of het criminele verleden van bestuurders bij goede doelen afwijkt van het landelijke gemiddelde. Desondanks schrijft minister Hirsch Ballin van Justitie aan de Tweede Kamer dat het aantal bestuurders met criminele antecedenten ‘gering is’.

Het onderzoek naar criminaliteit bij goede doelen is ingesteld nadat drie islamitische organisaties werden verdacht van het inzamelen van geld voor terrorisme. Het toezicht van de overheid op inzameling van geld in kerken en moskeeën is ondoorzichtig, blijkt uit het rapport. Bureau Intraval pleit voor scherpere controles.

Affaires met goede doelen komen slechts spaarzaam naar buiten. Deze week bleek dat Childright sjoemelde met zijn jaarrekening. Dit goede doel nam eerder het beheer van een Nepalees kindertehuis over, waar de directeur kinderen seksueel misbruikte.

Ook grote goede doelen met een keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) hebben bestuurders met een crimineel verleden in dienst. Een persoon heeft zes tot tien delicten op zijn naam.

Het CBF heeft bij justitie de namen van de criminelen opgevraagd. Maar de overheid mag vanwege rechtsbescherming de namen niet doorgeven. ‘Wij kunnen alleen actie ondernemen tegen bestuurders als we klachten ontvangen’, zegt CBF-directeur Adri Kemps.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden