In studieland China ‘is alles mogelijk’

Zestien Chinese universiteiten presenteerden zich dinsdag voor het eerst in Nederland. Maar echt warm lopen Nederlanders nog niet voor een studie in China....

Van onze verslaggever Dick Boersema

Een Chinees in de Nederlandse collegebanken: geen student of docent die daar nog van opkijkt. Zo’n achtduizend Chinezen studeren momenteel in Nederland.

In China zijn studenten uit Nederland echter nog een exotisch verschijnsel. Van de honderdduizend buitenlandse studenten die China jaarlijks ontvangt, komen er maar driehonderd uit Nederland.

En dat mogen er wel wat meer worden, vinden Chinese universiteiten. Zij mikken op een plaats naast grote internationale universiteiten als Harvard en Oxford. Nederlandse onderwijsorganisaties menen dat de Nederlandse economie gebaat is bij studenten met een gedegen kennis van de groeiende grootmacht China.

De zestien Chinese universiteiten die zich dinsdag in Leiden presenteerden, konden het niet genoeg benadrukken: studenten uit Nederland zijn welkom. Meer dan welkom. En China is een prachtig land met vriendelijke mensen. Met die boodschap poogt Fang Maotian, leider van de Chinese delegatie, het beeld van een arm en onderdrukkend land bij te stellen.

Niet alleen studenten die Chinees willen leren, maar ook technische en economische studenten zijn welkom. Voor hen zijn er Engelstalige programma’s. In Shanghai bijvoorbeeld, het ‘Chinese Rotterdam’, volgens een voorlichter.

Of wat te denken van de North China Electric Power University in Peking. ‘Twee weken of een heel jaar studeren, het kan allemaal, ongeacht je studie’, zegt Tang Yun met zichtbare trots. Ze denkt dat Nederlanders en Chinezen veel van elkaar kunnen leren. ‘Westerse studenten zijn meestal veel kritischer en praktischer. Maar aan de Chinese discipline kan geen Europese student tippen.’

Drukbezocht is de beurs dinsdag niet. Veel van de bezoekers hebben al banden met China. Wendy Kwang en Hong Wai Cheung zoeken een toeristische stage. Als kinderen van Chinese ouders hebben ze geen visum nodig. De taal spreken ze al.

Dat voordeel hebben Karen Harbers en Sanne Albers niet. Zij doen een bijvak Chinese taal in Leiden en willen graag naar China. Vandaag is hun verteld dat het zeker tien jaar duurt voordat je de taal helemaal onder de knie hebt. Ze verzuchten: ‘Met Engels zou je je moeten kunnen redden aan de Chinese universiteiten, maar dan kun je maar een ding leren: Chinees. En veel beurzen zijn er niet.’

Na vele magere jaren neemt de belangstelling voor de opleiding Talen en Culturen van China in Leiden langzaam toe. Dit jaar zelfs explosief: dit jaar begonnen veertig studenten, tegen 74 vorig jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden