In Polderparade geen spoor van Keynesianen

Amsterdam Zijn er nog Keynesiaanse economen in Nederland? Op de ranglijst met gezaghebbende economen die het blad TPE Digitaal dinsdag publiceerde, staat nauwelijks een econoom die voorstander is van flink ingrijpen door de overheid, het recept waarmee de Britse econoom John Maynard Keynes (1883 -1946) de depressie van de jaren...

In ranglijst ‘De Polderparade’ is met enige moeite alleen Alfred Kleinknecht als een Keynesiaan te betitelen. De van oorsprong Duitse econoom stelde onlangs in de Volkskrant dat de Nederlandse overheid een cheque van 500 euro aan alle burgers moet geven om de economie te stimuleren. Onder collega’s wordt altijd lacherig gedaan over Kleinknecht, die ooit betoogde dat een loonmatiging slecht is voor de innovatie.

‘Kleinknecht valt buiten de mainstream’, zegt onderzoeker Emiel Maasland, die de ranglijst van topeconomen samenstelde door te tellen hoeveel keer iemand door collega’s in vaktijdschriften wordt geciteerd. ‘Over Kleinknecht zijn andere economen vaak negatief. Maar met die citaten pak je ook punten voor de ranglijst’, zegt Maasland. Zelfs die irritatie helpt Kleinknecht niet aan een hogere positie. Hij zakt in deze ranglijst van de tweede naar de zesde plaats.

Ook Arjo Klamer (plek 35) valt met enige fantasie nog als overheidsinterventionist te beschouwen. Maar hij is, zo zegt Maasland, onder collega-economen ‘de clown van het gezelschap’.

De economen die de Nederlandse burgers de laatste maanden moet vertellen hoe de kredietcrisis verloopt, staan laag op de ranglijst. Hoogleraar Arnoud Boot, die aan de lopende band commentaar levert op de bankencrisis, staat slechts op plek 25. Macro-econoom Silvester Eijffinger staat twee plekjes lager. En Sweder van Wijnbergen, altijd goed voor een paar pittige uitspraken, is met de 62ste plek zelfs buiten de top-40 gevallen. Pas volgend jaar, als voor de nieuwe ranglijst ook naar de prestaties in 2008 wordt gekeken, kunnen zij wellicht een opmars maken.

De voorstanders van de vrije markt zijn daarentegen opmerkelijk stil in het debat rond de kredietcrisis. Neem Eric van Damme, een neoliberaal uit Tilburg die zich bezighoudt met marktwerking in de energie- en telecomsector. Van Damme staat tweede op de ranglijst. De afgelopen jaren stond hij als deskundige geregeld in de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw. Het afgelopen crisisjaar dook zijn naam in deze drie kranten echter niet meer op.

Xander van Uffelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden