Winnaar en verliezer

In Oss gaat voor Organon de vlag uit, in Hilversum hebben ze bij Talpa nog even niets te vieren

Peter van Ammelrooy
Wenny-Raaijmakers (links). Beeld msd
Wenny-Raaijmakers (links).Beeld msd

Winnaar: Wenny Raaijmakers (Organon)

Veteraan blaast Organon in Oss nieuw leven in

Tot 2007 was Organon een Nederlands succesverhaal, dat begon met Saal van Zwanenberg die in 1923 een firma in Oss opzette om nuttige bijproducten te winnen uit het vleesafval van zijn vaders exportslachterijen. Organon was de eerste die op industriële schaal insuline haalde uit de alvleesklier van varkens.

Vele medicijnen later viel Organon in Amerikaanse handen. Dat gebeurde nadat de laatste Nederlandse eigenaar, Akzo-chef Hans Wijers, had geconcludeerd dat ‘verf en anticonceptiepillen niet onder één dak samengaan’. Stukje bij beetje werd de trots van Oss door de Amerikanen afgebroken.

Maar zie: Organon herrijst als Lazerus uit zijn graf. Het begon vorig jaar al met de terugkeer van de naam. Die werd in ere hersteld omdat de Amerikaanse eigenaar MSD zijn activiteiten in twee divisies opdeelde, met elk een eigen beursnotering. Voor de poot die zich richt op vrouwengezondheid stofte MSD het merk Organon af.

Deze week werd bekend dat Organon & Co vanaf woensdag wordt opgenomen in de S&P 500-beursindex. Een leuke opsteker voor Wenny Raaijmakers, die sinds april 2018 aan het hoofd staat van de MSD-fabriek in Oss.

Raaijmakers ging werken voor Organon nadat ze in 1999 een studie operations management voltooide aan de Technische Universiteit van Eindhoven en is er nooit weggegaan. ‘Ik ben ontzettend trots op onze lange geschiedenis hier’, zei ze vorig jaar in het Brabants Dagblad. Zij, Organon en Oss kunnen weer een hoofdstuk toevoegen aan die geschiedenis.

Tv-producent John de Mol Beeld Brunopress
Tv-producent John de MolBeeld Brunopress

Verliezer: John de Mol sr.

Is opeens speler in zijn eigen Rad van Fortuin

Voor het geld hoeft hij het niet te doen. Het persoonlijk vermogen van mediabaas John de Mol wordt door Quote geschat op 2,4 miljard euro. Maar de 400 miljoen die hij tegoed denkt te hebben van het Britse mediabedrijf ITV zou De Mol eindelijk in de top-5 allerrijkste Nederlanders brengen, van de lijst van 500 multimiljonairs die het blad elk jaar opstelt. In de Quote 500 van 2020 belandde hij daar net buiten, op de zesde plaats.

Wat is er aan de hand? Deze week werd bekend dat John de Mol overhoop ligt met ITV, dat in 2015 voor een half miljard euro het productiehuis Talpa Media overnam. De afspraak was dat daar in drie termijnen nog eens maximaal 600 miljoen bovenop zou komen. Die bonus werd afhankelijk gesteld van de prestaties van Talpa Media en of De Mol er werkzaam zou blijven tot 2022.

Na een eerste tranche van 100 miljoen in 2017 stokten de betalingen uit het Verenigd Koninkrijk. Twee ontwikkelingen lijken roet in het eten te hebben gegooid. De eerste is dat John de Mol in 2019 aan zijn stutten trok bij Talpa Media. De tweede is een meningsverschil tussen ITV en De Mol over hoeveel de Chinese versie van de zangwedstrijd The Voice eigenlijk in het laatje brengt, een van de tv-formats die De Mols Talpa Network aan ITV heeft gesleten.

Omroep RTL Z meldt dat ITV en De Mol hun geschil voorleggen aan een onafhankelijke arbiter. Als hij naast het geld grijpt, kan De Mol er altijd nog een tv-formule van brouwen: Bonje met de Britten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden