In kleine stappen gegroeid in functie, maar niet in salaris

Technisch manager: 3.500 euro bruto (40 uur).

null Beeld null

Dilemma

Wie in kleine stappen promotie maakt, kan vergeten wat-ie waard is. Dat lijkt in ieder geval het dilemma van technisch manager Marieke (36).

Marieke is de afgelopen tien jaar op een vrij natuurlijke manier opgeklommen bij een gespecialiseerd ingenieursbedrijf. De volgorde van promotie gaat meestal als volgt: eerst krijg je meer verantwoordelijkheden toegewezen, de bijpassende hogere functie en salaris hobbelen daar achteraan.

Omdat zij bij een klein bedrijf werkt, voert Marieke een breed scala aan taken uit. Ze houdt zich zowel bezig met praktische zaken, zoals productontwikkeling en het maken van tekeningen, als met het management van de projecten. Marieke geeft leiding en ondersteuning aan zes medewerkers. Zij verdient 3.500 euro bruto per maand.

Na een recente reorganisatie heeft Marieke samen met een collega de dagelijkse operationele leiding op zich genomen. Haar functie en beloning worden binnenkort herzien. Nu zij op het punt staat het bedrijf te gaan leiden, wil zij zich beter voorbereiden op de onderhandelingen. Waar moet Marieke op inzetten?

Advies

Het is goed dat Marieke nu al nadenkt over het komende gesprek, zegt Jurwin Rickets van Berenschot. 'Dit onderhandelingsproces is vergelijkbaar met het arbeidsvoorwaardengesprek voor een nieuwe baan. Zorg dat je weet wat jij waard bent.'

Mariekes huidige werk varieert van uitvoerend tot coördinerend niveau. De managementtaken die daar straks bijkomen, maken de functie zwaarder, dus meer waard. Omdat Marieke waarschijnlijk ook uitvoerend actief blijft, acht Rickets een salaris van 5.000 euro per maand reëel. Wil haar baas dat niet betalen, dan kan zij nog vragen om bijvoorbeeld een bonusregeling.

Belangrijk is wel dat Marieke echt goed weet hoeveel verantwoordelijkheden zij krijgt en hoe die zich verhouden tot het overkoepelende bedrijf, zegt Peter van der Eijk van vakbond CNV. Hij vindt een salaris van 4.000 euro redelijk. Dat zou meer kunnen worden als Marieke ook verantwoordelijk is voor budgetten en omzet - of als Marieke deze functie gaat uitoefenen bij een groter bedrijf, waardoor de verantwoordelijkheden groeien.

Een ding is zeker: 3.500 euro is een te laag salaris, zelfs voor de functie die Marieke nu heeft, vinden zowel Van der Eijk als trainer Jacco van den Berg. Volgens die laatste is een jaarsalaris van 87 duizend euro inclusief vakantietoeslag niet abnormaal in haar werkveld.

Dat Marieke in hetzelfde schuitje zit als haar collega, werkt in haar voordeel, stelt Van den Berg. Samen sta je sterk in de onderhandelingen, zegt hij, als je tenminste samen optrekt. Wees bovendien niet bang om hoog in te zetten, is zijn laatste advies. 'Jouw relatie met de directeur is goed en zijn vertrouwen in jou groot. Je hebt niet voor niets een reorganisatie overleefd. Als je iets lager uitkomt, ben jij nog altijd spekkoper.'

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden