SpaargeldRente

In geen enkel ander land in de eurozone wordt je spaargeld zo snel minder waard. Hoe komt dat toch?

Wie spaart op een vrij opneembare rekening bij een van de grote banken kan zich met recht beklagen. Hij of zij gaat er nu al meer dan 3 procent op achteruit. Oorzaak: de inflatie. De reële rente – de ontvangen rente na aftrek van inflatie – is diep in de rode cijfers gedoken. Spaarders krijgen hooguit 0,02 procent rente en zijn letterlijk een dief van hun eigen portemonnee.

In geen enkel land in de eurozone zijn spaarders zo slecht af op dit moment als in Nederland. Gemiddeld is de inflatie in de eurozone op jaarbasis 1 procent. In Nederland is die volgens de vergelijkbare Europese cijfers drie keer zo hoog, namelijk 3,1 procent. Dat verschil is sinds 2002 niet zo hoog geweest. In landen als Duitsland, Spanje, Italië en Portugal is de inflatie op jaarbasis zelfs lager dan 1 procent.

Hogere lonen en btw

Waar komt dat verschil vandaan? Voor de helft is de hogere inflatie in Nederland ten opzichte van het Europese gemiddelde te wijten aan de regering, die het lage btw-tarief – van 6 naar 9 procent – en de belasting op energie in 2019 verhoogde. ‘Maar ook als je daarmee rekening houdt, is de inflatie hier hoger’, zegt econoom Peter-Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Een andere oorzaak van de hogere inflatie in Nederland is de forse prijsstijging in met name de dienstverlenende sector, zoals de horeca. ‘Dat kan te maken hebben met het feit dat de cao-lonen van dienstverlenend personeel de laatste maanden wat meer stijgen, wat weer samenhangt met de krappe arbeidsmarkt’, aldus CBS-econoom Van Mulligen. ‘Diensten zijn tenslotte erg arbeidsintensief.’ 

Van Mulligens aanname wordt ondersteund door de hoogste Nederlandse loonstijging in tien jaar. De cao-lonen zijn in augustus gemiddeld met 2,7 procent gestegen. Die oplopende personeelskosten worden vervolgens doorberekend aan de klant in het restaurant, het café of in de winkel. Verder stegen ook de prijzen van kleding, vliegtickets en een verblijf op een vakantiepark in vergelijking met een jaar geleden. Alles bij elkaar is het leven van Nederlanders dus duurder geworden. 

Sparen kost geld

Tegelijkertijd levert sparen weinig op. Op een vrij opneembare spaarrekening bij ING of ABN Amro wordt slechts 0,02 procent rente uitgekeerd. Iemand met een spaarrekening van 10 duizend euro krijgt 2 euro rente per jaar. Dat compenseert de waardevermindering van het geld bij lange na niet. Wie meer dan 30 duizend euro spaargeld heeft, moet daarnaast nog een vermogensheffing van 0,58 procent betalen in box 3 van de belasting. Die kan oplopen tot 1,68 procent bij een vermogen van meer dan 1 miljoen euro. Die vermogende mensen zouden 4,76 procent rente nodig hebben om de koopkracht van hun spaargeld in stand te houden. Zelfs de allerhoogste rente (tien jaar vast) komt daar bij lange na niet in de buurt.

Er is alle reden voor mensen om zich naar de winkels te spoeden en nu al inkopen te doen voordat het geld over een jaar nog minder waard wordt. Maar ze doen dat niet. Er wordt juist tegen de klippen op nog meer gespaard, omdat mensen het verlies zelf goed willen maken.

Lees meer over de extreem lage rente in Europa


Topman Deutsche Bank: negatieve rente zal het financieel stelsel ruïneren
‘De negatieve rente zal het financieel stelsel ruïneren.’ Dat stelde topman Christian Sewing van Deutsche Bank woensdag tijdens een symposium in Frankfurt. Als de ECB volgende week de rente verder verlaagt, zoals wordt verwacht, zal dat enorme bijeffecten hebben, zo veronderstelt hij. 

Aankomend ECB-voorzitter Christine Lagarde wil meer aandacht voor nadelen lage rentestand voor spaarders
Beoogd ECB-voorzitter Christine Lagarde acht het hoog tijd om het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank te herzien. Ze wil meer oog voor de nadelen voor spaarders van het huidige lage rentebeleid en stelt dat de ECB mee moet helpen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Column Frank Kalshoven‘Vanuit het perspectief van een huishouden is het niet zo gek – ook niet onverstandig – om op de dalende rente te reageren met hogere ­besparingen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden