In de grotere steden blijft de collectebus steeds leger

Bij collectes voor goede doelen wordt in steden minder geld opgehaald dan in dorpen. Dat blijkt uit een onderzoek op basis van de jaarlijkse collecte van Jantje Beton.

Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat in de 21 grootste steden 21,5 procent van het totale collectebedrag word opgehaald. In 899 kleinere plaatsen wordt liefst 78,5 procent van het bedrag binnengehaald. In de steden geeft eenderde van de huishoudens, in de kleinere plaatsen doet tweederde van de huishoudens mee.

Volgens een woordvoerder van Jantje Beton is het bedrag dat jaarlijks door middel van de collecte wordt opgehaald sinds 2007 gedaald. In dat jaar werd er nog 1.781.848 euro ingezameld, in 2009 was dat afgenomen tot 1.640.207 euro, terwijl het aantal collectanten stabiel blijft. ‘De daling is niet nieuw, maar baart ons wel zorgen. De pot wordt steeds leger’.

Niet duidelijk

De reden van de daling is volgens Jantje Beton niet duidelijk ‘De opbrengst per collectant daalt, maar we hebben hier geen oorzaak voor. Het kan zijn dat collectanten minder avonden collecteren, dat er per huishouden minder wordt gegeven aan de deur of dat de collectant vaker voor een dichte deur komt te staan’.

De stichting gaat de komende tijd analyseren waardoor het verschil tussen dorpen en steden wordt veroorzaakt. Projectleider Ronald Buitenhek van adviesbureau Ortec, verantwoordelijk voor het onderzoek: ‘We willen weten waar groepen actief zijn, met hoeveel collectanten ze de straat op gaan en in welke straten ze precies lopen.’ Jantje Beton verwacht dat pas over een jaar conclusies uit het onderzoek getrokken kunnen worden.

Dorpen

Volgens het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) is Jantje Beton niet het enige goede doel dat in steden minder ophaalt aan de deur. ‘Als je kijkt naar de top-vijftig van plaatsen waar per huishouden het meest wordt opgehaald, zie je daar alleen dorpen in terug. Steden scoren veel lager'. De gulste gemeente in 2008 is Urk, waar per huishouden 52,64 euro werd uitgegeven. Een schril contrast met Amsterdam, waar de donaties per huishouden dat jaar bleven steken op een schamele 59 cent.

Het CBF denkt te weten waar het verschil tussen dorpen en steden vandaan komt. ‘In flats is het moeilijker collecteren dan in wijken met een dorps karakter. In een dorp doet men makkelijker de deur open voor de buurvrouw dan in grote steden.’

Een collecte in Beneden-Leeuwen (Marcel van den Bergh/ de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden