In de bestuurskamer van KPN is alles kits

Van ernstige strubbelingen rond de opvolging van topman Scheepbouwer is geen sprake, zegt de top van KPN...

Amsterdam Alles wees erop dat het een gezapige aandeelhoudersvergadering zou worden, dinsdag bij KPN. Het concern liet over 2009, na jarenlange dalingen, weer een stijging zien van de winstgevendheid en het aandeel van het bedrijf presteerde de afgelopen jaren stukken beter dan de AEX en veel beter dan de rest van de telecomsector. Dat de omzet wat achterbleef bij de verwachtingen, daar konden aandeelhouders wel mee leven, gezien de forse economische tegenwind.

Toch kreeg president-commissaris Ton Risseeuw, die gisteren zijn laatste vergadering voorzat, het nog een beetje voor zijn kiezen. Aanleiding was berichtgeving in het Financieele Dagblad dinsdagochtend. De krant meldde op basis van gesprekken met direct betrokkenen, dat er interne strubbelingen zijn rond de opvolging van bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer, die volgend jaar juli vertrekt.

Doordat de topman en zijn commissarissen jarenlang een cultuur lieten bestaan ‘waar conflicten en wantrouwen de boventoon voerden’ en zij nagelaten hebben duidelijkheid te scheppen over wie Scheepbouwer moet opvolgen, zouden er veelvuldig ruzies zijn geweest tussen een aantal van de kroonprinsen. Twee van hen, Marcel Smits en Stan Miller, verlieten het bedrijf na enkele hoogopgelopen ruzies, in mei 2009 en januari 2010. De daling met 50 procent van Scheepbouwers bonus over 2009, zou volgens de krant het rechtstreeks gevolg zijn van diens passiviteit in de bestuursruzies.

Jan Maarten Slagter, voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), was er op de aandeelhoudersvergadering gisteren als de kippen bij om Risseeuw om een reactie te vragen.

President-commissaris Risseeuw noemde het krantenartikel ‘een mening’. Natuurlijk kende de aanstaande leiderschapswissel bij KPN ‘zijn eigen dynamiek’, net als dat bij elk ander bedrijf en in de politiek het geval was. En natuurlijk zaten er in de raad van bestuur, net als in alle andere besturen, ‘mensen met een sterk karakter en een eigen stijl’, maar dat was volgens Risseeuw de afgelopen zeven jaar nooit ten koste gegaan van de kwaliteit. ‘Wij hebben een goede en een goed functionerende raad van bestuur.’

De aandeelhouders moesten het daarmee doen. De twee overgebleven kroonprinsen, Baptiest Coopmans en Eelco Blok, hielden zich wijselijk op de achtergrond. In de tweede helft van dit jaar wordt bekend wie Scheepbouwer gaat opvolgen, liet Risseeuw weten. En dat kan ook nog altijd iemand van buiten zijn. ‘Er zijn al gesprekken gevoerd met externen’, aldus de president-commissaris.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.