In Davos bespreekt elite toekomst van de wereld

De 'Davos-mens'. Het is niet een bevroren exemplaar dat hoog in de bergen van Zwitserland is teruggevonden: hij is nog springlevend. Deze week komt een heel leger van het soort 'Davos-mens' bijeen in de Zwitserse wintersportplaats voor het jaarlijkse World Economic Forum (WEF).

Zwaarbewapende politiemensen op het dak van een hotel naast het congrescentrum in Davos waar het World EconomicForum wordt gehouden.Beeld Jean-Christophe Bott / EPA

De politicoloog Samuel Huntington muntte de term voor de bezoekers van het exclusieve evenement in de Zwitserse Alpen, waar de mondiale elite nadenkt over de toekomst van de wereld. Voor de buitenwereld, dat wil zeggen iedereen die geen uitnodiging heeft ontvangen voor Davos, heeft de bijeenkomst vaak iets onuitstaanbaar elitairs of zelfs verdachts: hier beslist een groep mensen die losgezongen is van het gewone leven over ónze toekomst.

Om de meest achterdochtige buitenstaanders, de antiglobalisten, buiten de deur te houden, moeten de organisatoren ieder jaar weer tientallen kilometers hek oprichten. Maar zo sinister is het evenement ook weer niet. Een typisch exemplaar van de 'Davos-mens' is Bono, de Ierse rockster, die geen editie van het WEF overslaat om wereldleiders en captains of industry te bewegen zich in te zetten voor de Derde Wereld. Politieke leiders maken van het evenement gebruik om achter de schermen deals te sluiten: in 1988 werden Griekenland en Turkije het in het wintersportoord eens over de 'Verklaring van Davos' waarmee een oorlog tussen de twee landen werd voorkomen.

Zes jaar later sloten de Palestijnse leider Yasser Arafat en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres in Davos een ontwerpakkoord over de overdracht van Gaza en Jericho. Maar Peres, inmiddels president, maakte in 2009 ook kennis met een minder aangename kant van de bijeenkomst: de Turkse premier Erdogan schold hem in een debat uit ('Jullie kunnen goed doden') en verliet vervolgens woedend de zaal.

Geen omstreden figuren

Over het algemeen blijft het bij beleefde debatten: al te omstreden figuren krijgen geen uitnodiging voor Davos. Dat bleek ook dit jaar weer toen de organisatoren de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Su-yong op het laatste moment lieten weten dat hij niet welkom is. Maar de mix van wereldleiders en de top van het mondiale bedrijfsleven (dit jaar onder anderen Jack Ma van Alibaba, Mary Barra van General Motors, Satya Nadella van Microsoft en Paul Polman van Unilever) maakt Davos wel een uitgelezen plaats om grootscheepse campagnes te lanceren, zoals een project om uiterlijk in 2030 een einde te maken aan de ontbossing in de wereld.

Dit jaar proberen de bezoekers van het evenement, onder wie uit Nederland koning Máxima en premier Rutte, voort te bouwen op het klimaatakkoord dat eind vorig jaar in Parijs werd bereikt. Op de agenda staan uiteraard ook radicalisering, de chaos in het Midden-Oosten en terrorisme.

Buiten is het effect daarvan voor iedereen te zien: na de aanslagen in Parijs zijn er dit jaar nog veel strengere veiligheidsmaatregelen genomen dan voorheen. Opmerkelijk: ook de nabijgelegen opvangcentra voor asielzoekers worden nauwlettend in de gaten gehouden, nu gebleken is dat een terrorist die in Parijs een aanslag wilde plegen uit een asielcentrum in Duitsland kwam.

Nieuwe industriële revolutie

De vierde industriële revolutie is het vandaag het hoofd-onderwerp van het World Economic Forum in Davos. Het wordt volgens experts de grootste verandering ooit. Lees hier meer (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden