In bijna tien jaar niet zo veel gestaakt als vorig jaar

Nederland kende vorig jaar het hoogste aantal stakingen in het afgelopen decennium. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er in totaal 27 verschillende stakingen uitgeroepen. Bij de werkonderbrekingen waren alles bij elkaar 42.000 werknemers betrokken.

Staking van buschauffeurs. Beeld anp
Staking van buschauffeurs.Beeld anp

Vooral in de industrie was de stakingsbereidheid groot. In die branche telde het CBS met 21.000 actievoerders de meeste stakers. Vanwege een slepend cao-conflict met de werkgevers van metaalbedrijven organiseerden de vakbonden meerdere grote acties, waarbij medewerkers van tal van ondernemingen verspreid over het land het werk neerlegden.

Andere branches waarin veel is gestaakt zijn de politie en het vervoer. Sinds 1999 waren er volgens het CBS alleen meer stakingen in 2005 en in 2006, namelijk 28 en 31 stuks. In 2014 ging het in totaal om 25 uitgeroepen werkonderbrekingen.

De stakingen in 2015 duurden overigens niet heel erg lang: gemiddeld nog geen twee dagen. Het totaal aantal arbeidsdagen dat vorig jaar verloren ging, was hierdoor maar beperkt.

Grote rol vakbonden
Meer dan 80 procent van de acties was uitgeroepen door de vakbonden, blijkt uit zondag op de internationale Dag van de Arbeid gepubliceerde gegevens van het statistiekbureau. In 70 procent van de gevallen waren die ook betrokken bij de onderhandelingen die leidden tot het einde van de werkonderbreking.

Een op de drie stakingen was om een cao-conflict en slechts bij 15 procent ging het uitsluitend om een loonkwestie. Bij ruim de helft van de werkonderbrekingen betrof het geschil een verandering in het takenpakket, verplaatsing van werknemers of ontslagdreiging.

'2015 gaat de boeken in als jaar van de vele én van de vernieuwende acties', zegt voorzitter Ton Heerts van FNV, die zondag de successen van de acties in Amsterdam viert. Op plekken waar actie gevoerd is, zijn betere afspraken afgedwongen over koopkracht en echte banen, meldt de vakbond en noemt daarbij de 6 en 6,5 procent loonsverhoging in de metaal en bij de politie als voorbeeld.

Staking bij geldtransporteur Brink Beeld anp
Staking bij geldtransporteur BrinkBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden