Imtech schrapt 750 banen en verkoopt ICT-tak

Gevallen beurslieveling Imtech kondigde vandaag een reeks forse ingrepen aan, om zich daarna op herstel te gaan richten. De technisch dienstverlener kondigde naast financiële resultaten onder meer een ontslagronde, een grote aandelenuitgifte en de verkoop van de ICT-divisie ter waarde van 255 miljoen euro aan. 370 van de 750 banen die verdwijnen zijn in Nederland. Dat is ongeveer de helft van het totale aantal banen in Nederland.

Redactie
Een kantoor van Imtech ICT Beeld anp
Een kantoor van Imtech ICTBeeld anp

De ingrepen zijn vooral bedoeld om de schuldenlast van ruim 1 miljard euro te verlichten. Imtech belandde aan de rand van de afgrond door een grote fraude in Duitsland en een probleemproject in Polen die vorig jaar februari aan het licht kwamen. Sindsdien moest de voormalige beursparel klap na klap incasseren en verschrompelde de aandelenkoers tot 39 cent.

Imtech maakte vandaag bekend dat het voor 600 miljoen euro aandelen gaat uitgeven. Daarvan wordt volgens financieel directeur Hans Turkesteen 500 miljoen euro gebruikt voor schuldreductie. De onderneming kondigde ook de verkoop van haar ICT-divisie aan. De transactie met het Franse Vinci waardeert het onderdeel op 255 miljoen euro. De opbrengst wordt ook gebruikt om schulden af te lossen.

Akkoord
Na maandenlang onderhandelen met zijn banken kon Imtech ook een akkoord aankondigen. Het bedrijf krijgt tot het eind van het eerste kwartaal van 2016 uitstel van zijn financieringsvoorwaarden en de looptijd van alle kredieten is verlengd tot juli 2017. Turkesteen zei in een toelichting dat de rentekosten met de nieuwe afspraken met circa 70 miljoen euro zullen dalen.

Bestuursvoorzitter Gerard van de Aast toonde zich tevreden met de bankafspraken en zei dat Imtech nu de tijd en de ruimte heeft gekregen om te werken aan herstel. Operationeel gaat het nog niet goed met Imtech, voegde hij toe. Om het herstel te bespoedigen snijdt het bedrijf dieper in de organisatie. In de tweede helft van dit jaar verdwijnen in Nederland en Duitsland nog eens 750 banen, gelijkmatig verdeeld over beide landen. Ook wordt overtollige kantoorruimte van de hand gedaan. De ingrepen brengen circa 60 miljoen euro aan kosten met zich mee.

Nettoverlies van 301,5 miljioen euro
In de eerste helft van dit jaar liep het nettoverlies van Imtech op tot 301,5 miljoen euro, tegen een min van 230,5 miljoen euro een jaar eerder. De omzet zakte met 11,5 procent tot 2,23 miljard euro. Het operationele verlies (ebitda) uit voortgezette activiteiten liep wel terug, van 59 miljoen naar 25 miljoen euro. Het aantal werknemers nam tussen de eerste helft van 2013 en de eerste 6 maanden van dit jaar met bijna 2700 af tot 23.215 (fte).

Het grote nettoverlies van afgelopen halfjaar kwam onder meer door de vele kosten die werden gemaakt voor de herstructurering van het bedrijf. Zo werd het Russische onderdeel gesloten, werden sponsorcontracten verbroken en werden conflicten over projecten geschikt. De verkoop van ICT zorgde voor een boekverlies van 60 miljoen euro.

Imtech gaf geen voorspelling voor de resultaten in 2014, dat wordt bestempeld als overgangsjaar.

Op het Damrak was vanochtend meteen het resultaat van de aankondiging te zien: In de MidKap maakte Imtech een koerssprong van bijna 17 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden