Imtech krijgt boedelkrediet van 'vele miljoenen'

De curatoren van Imtech hebben een boedelkrediet gekregen van 'vele miljoenen', zegt een bankier die niet met name genoemd wil worden. Daarmee kunnen de curatoren de werkmaatschappijen van het concern aan het werk houden. Ook de betalingsrekeningen van Imtechs bedrijven werken weer.

Beeld epa

Daarmee lijkt aan een van de wensen van curator Jeroen Princen te zijn voldaan. Princen luchtte vrijdagmorgen zijn hart over de banken. Hij vindt dat die niet genoeg doen om de werkmaatschappijen te helpen bij hun overlevingsstrijd. 'Ze hebben de rekeningen geblokkeerd, waardoor die werkmaatschappijen weinig lucht hebben om door te draaien', zei hij. 'Ik zeg tegen de banken: zorg dat er in elk geval geld is om de tankpassen te betalen en de leaseauto's te laten rijden. Daarmee geef je lucht en tijd.'

Dat het verstrekken van boedelkrediet zo moeizaam is verlopen komt doordat er zoveel banken bij het faillissement zijn betrokken. 'Het is enorm ingewikkeld en dus kost het heel veel tijd', zegt de anonieme bankier. De Rabobank, die alleen schriftelijk wilde reageren op de bitse uithaal van curator Princen, wijst op het 'huidige ingewikkelde proces' met 'vele buitenlandse financiers'.

Volgens bankiers bedraagt de schuld van Imtech circa 1,2 miljard euro. Dat bedrag is verdeeld over een groot aantal partijen. Deels zijn dat banken, waaronder de drie grote Nederlandse: ABN Amro, Rabobank en ING Bank. Maar zij hebben met minder dan 60miljoen euro een veel kleiner aandeel in de kredieten aan Imtech dan werd gedacht. Het totale bankkrediet bedraagt nog geen 300 miljoen euro. Daarnaast zijn er nog tientallen obligatiehouders, van wie een deel banken zijn, de meeste Amerikaans.

Lodewijk Asscher.Beeld anp
Exterieur van het hoofdkantoor van Imtech Marine in Rotterdam.Beeld anp

Koers zakt verder in

Al die financiers hebben eigenlijk een gemeenschappelijk belang. De aandelen van Imtechs werkmaatschappijen zijn aan hen verpand, dus als die worden verkocht is de opbrengst voor hen. Ze hebben er dan ook allemaal belang bij dat die bedrijven blijven doordraaien, want dan leveren ze het meeste op.

Maar geen enkele bank wil in deze situatie een groter risico lopen dan de andere. Dus als er een boedelkrediet moet worden verstrekt, kijken ze elkaar aan en begint een eindeloos overleg: met de Nederlandse banken, maar ook met Amerikaanse, Duitse en Aziatische. Dat maakt het proces zo ingewikkeld.

Inmiddels hebben zich zo'n dertig partijen bij de curatoren gemeld met interesse voor verschillende bedrijfsonderdelen van Imtech. De banken spelen een belangrijke rol bij de verkoop, zegt de curator; zij beslissen aan wie er wordt verkocht.

Vrijdag werd weer gehandeld in het aandeel Imtech, na een dag uit de notering te zijn geweest in afwachting van het faillissement. De koers zakte zoals verwacht weer verder in. Woensdag was het aandeel aan het einde van de handel nog 39 cent waard, vrijdagochtend nog 7 cent. Gek genoeg steeg de koers vervolgens naar 24 cent en sloot op 13 cent.

Meer Imtech

De Volkskrant beantwoordt zes vragen over het faillissement van Imtech.

Zonder hem had Imtech allang niet meer bestaan. Maar zelfs met zijn enorme inzet lijkt hij te moeten buigen voor de ellende bij Imtech. Lees het profiel van Gerard van de Aast.

Waar ging het mis? Een reconstructie van de neergang van Imtech.

René van der Bruggen was de enthousiaste topman van Imtech. Maar nu blijkt pijnlijk hoe weinig grip Van der Bruggen had op het enorme conglomeraat dat hij had opgebouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden