Imtech had kunstcollectie van bijna 2 miljoen

De curatoren van het failliete Imtech hebben in de boedel een kunstcollectie aangetroffen die was verzekerd voor 1,7 miljoen euro. Ze hebben de collectie 'veiliggesteld'. Als de kunst is getaxeerd, zullen de werken worden verkocht.

Gerard Reijn en Tjerk Gualthérie Van Weezel
null Beeld anp
Beeld anp

De kunstwerken waren het enige bezit van Royal Imtech NV dat niet was verpand aan de banken. Alle andere bezittingen, bestaande uit de aandelen van de werkmaatschappijen van het concern, waren voor de curatoren onbereikbaar vanwege hun verpanding. De opbrengst van de verkoop van alle werkmaatschappijen in de laatste weken is dan ook alleen ten gunste gekomen van de banken en de financiers van Imtech. Andere schuldeisers zullen er niets van terugzien.

Om de werkmaatschappijen snel te kunnen verkopen, hadden de banken wel de medewerking nodig van de curatoren. Die vroegen voor hun medewerking een vergoeding die aan de boedel moest worden betaald. Dat heeft 7 miljoen euro opgeleverd. Verder kregen de curatoren in ruil voor hun medewerking een boedelkrediet van 3 miljoen euro.

Daarmee denkt curator Jeroen Princen dat er genoeg geld is om het faillissement goed af te wikkelen. Dat er veel kosten moeten worden gemaakt, is zeker. Alleen al voor het kopiëren van allerhande noodzakelijke gegevens is anderhalve maand nodig, zei hij.

Interview

De bestuurders van Imtech werkten nauwelijks mee en de banken wilden vooral een snel faillissement, blijkt uit zijn eerste verslag van de curatoren. Lees hier het complete interview (+).

Flink verdiend

Aan het faillissement van Imtech is flink verdiend. In hun eerste verslag van het grootste faillissement in de Nederlandse geschiedenis melden Princen en zijn collega-curator Paul Peters dat Imtech en de banken in de persiode tot 5 augustus voor maar liefst 18 miljoen euro aan adviseurs inhuurden.

Hun eigen beloning steekt daarbij karig af: zij mochten voor 100 uur werk in de periode tot 10 augustus 45 duizend euro aan rekeningen schrijven, exclusief btw.

In hoeverre de banken met de opbrengst van de verkochte werkmaatschappijen hun vorderingen hebben terugverdiend, valt uit het eerste verslag van de curatoren niet op te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden