Imtech Duitsland vraagt faillissement aan

De Duitse tak van technisch dienstverlener Imtech heeft donderdag faillissement aangevraagd. Het hoofdkantoor in Gouda zond aan het eind van de middag een persbericht uit met de mededeling dat de leiding van Imtech Duitsland zich gedwongen ziet naar de faillissementsrechter te stappen.

null Beeld anp
Beeld anp

Dit als direct gevolg van de stukgelopen onderhandelingen tussen de veertig financiers van Imtech. Die beleken woensdag niet bereid om nog meer geld in het bedrijf te stoppen. De Duitse tak, die met een omzet van 1 miljard goed is voor ongeveer een kwart van de totale omzet, kan dan niet anders dan de witte vlag hijsen, stelt Imtech. Het aandeel Imtech verloor donderdag 40 procent aan waarde, een dag eerder ging de koers al met 30 procent onderuit.

De snelle keuze voor een faillissement heeft te maken met de strenge regels voor Duitse ondernemingen in problemen. Wanneer bestuurders zien aankomen dat hun bedrijf binnen drie weken in betalingsproblemen komt of onvoldoende kapitaalbuffer heeft, moeten zij het faillissement aanvragen. Laten zij dat na, dan lopen bestuurders het risico strafrechtelijk vervolgd te worden.

Problemen bij Imtech

Imtech Duitsland heeft tien jaar lang met illegale miljoenentransacties, nepfacturen en creatief boekhouden de cijfers van Imtech Nederland gemanipuleerd om de problemen bij het Goudse moederbedrijf te camoufleren. Het verhaal van 'Mr. Imtech' René van der Bruggen.

Het lukte Imtech maar niet om aan geld te komen waarmee het zijn miljoenenverliezen kan opvangen. Beleggers zijn hun vertrouwen kwijt.

Molensteen om de nek

Grote vraag is nu wat de faillissementsprocedure betekent voor de rest van het concern. De Duitse afdeling is de grote molensteen om de nek sinds in 2012 duidelijk werd dat er met de boeken gerommeld was. De Duitse justitie doet inmiddels onderzoek naar die boekhoudfraude en omkopingspraktijken door voormalige managers en bestuurders van Imtech Duitsland. De grootschalige reorganisatie die afgelopen jaren onder leiding bij Imtech is doorgevoerd, is intussen niet succesvol genoeg. Het bedrijf blijft maar verlies maken, vooral in Duitsland.

Het lijkt in dat licht best gunstig om zo'n rotte plek uit je bedrijf weg te snijden. Maar Imtech zelf wil niet ingaan op die suggestie. 'Dat is ook heel lastig om te overzien', zegt advocaat Joost Wery uit Enschede. Hij doet veel zaken voor bedrijven die zowel in Duitsland als Nederland actief zijn. 'Alles hangt ervanaf hoe de moedermaatschappij financieel betrokken is bij het faillissement.'

Curatoren zijn in Duitsland doorgaans een stuk actiever dan in Nederland, weet Wery. 'Hier zien we dat de curator er alles aan doet om een bedrijf te sluiten, maar in Duitsland beslissen ze soms om nog jaren door te draaien.' Het is in zo'n geval ook niet uitgesloten dat een curator claims neerlegt bij moedermaatschappij.

Om belangenverstrengeling te voorkomen is bestuurder Felix Colman van Imtech Duitsland dan ook per direct opgestapt als bestuurder bij de moedermaatschappij Koninklijke Imtech.

(Tekst loopt door onder graphic)

null Beeld
Beeld

Het nieuws uit Duitsland had donderdagmiddag weinig gevolgen voor de koers van Imtech op de Amsterdamse beurs. Die steeg zelfs iets nadat het aandeel eerder op de dag al zelfs op een verlies van 50 procent had gestaan. Enkele analisten volgden donderdagochtend hun collega Luuk van Beek van de Belgische zakenbank Petercam die het aandeel woensdag al afwaardeerde tot 10 cent. Zelfs als Imtech overleeft dankzij nieuwe leningen of het verkopen van bedrijfsonderdelen, blijft er volgens de analisten niets meer over voor aandeelhouders.

'De mensen die nu nog in Imtech handelen zijn waarschijnlijk dobbelaars', zegt analist Joost van Beek van Theodoor Gillissen. 'Speculanten die gokten dat het bedrijf er wel bovenop zou komen en nu hun verlies nemen. Ik geloof niet dat er nog grote institutionele beleggers bij betrokken zijn.' Intussen gokken andere beleggers juist op een verdere koerdaling van het aandeel. Zij hebben opgeteld een 'short positie' (dat ze denken dat aandelen gaan dalen) uitstaan op 6 procent van de aandelen.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden