Imtech: beweringen van klokkenluider 'te vaag',

De jongste rel bij Imtech, over mogelijke aanbestedingsfraude in Duitsland, is nog niet voorbij. Volgens het bedrijf waren de beweringen van een klokkenluider daarover te vaag om onverwijld aan de beleggers te melden. Maar daar denken de beleggers anders over.

CEO Gerard van der Aast tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van Imtech.Beeld anp

Volgens de technische dienstverlener uit Gouda, die al een tijd geplaagd wordt door affaires, kwam de klokkenluider niet met concrete details om zijn beschuldigingen te staven. Mede daarom zag het bestuur van het bedrijf geen aanleiding om direct de aandeelhouders in te lichten. Dat schrijft het door schandalen geplaagde installateursbedrijf maandag in antwoord op vragen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

De klokkenluider meldde zich op 29 augustus. Maar volgens het bedrijf bestond zijn melding slechts uit 'een halve pagina e-mailtekst met een beschuldiging zonder concreet bewijs en scans van vier facturen uit de periode 2008-2010'. Het onderzoek begon direct, maar Imtech maakte er pas op 4 november melding van, toen De Telegraaf over de kwestie publiceerde.

Ontslagprocedure

Imtech stelt dat de klokkenluider, die verwikkeld is in een ontslagprocedure tegen Imtech Duitsland, in de eerste helft van 2014 al vaker had aangeklopt om veronderstelde misstanden aan de kaak te stellen. 'Deze meldingen zijn allemaal onderzocht maar dit heeft niet geleid tot concrete resultaten', aldus het bedrijf.

De melding stond tot grote verbazing van de VEB niet vermeld in het prospectus voor de aandelenuitgifte die Imtech onlangs deed. Die enorme claimemissie, waarbij 60 miljard nieuwe aandelen werden uitgegeven, was nodig om de financiële positie van Imtech na een ingrijpend boekhoudschandaal te verstevigen.

Imtech stelt dat de beleggers wel degelijk werden gewaarschuwd bij die emissie. In algemene zin werd in het prospectus namelijk gemeld dat er nog nieuwe misstanden aan het licht konden komen, zegt het bedrijf in antwoord op de vragen van de VEB.

Specifiek

De beleggersvereniging neemt daar geen genoegen mee. De VEB blijft vinden dat deze melding van de klokkenluider specifiek had moeten worden gemeld in het prospectus, gezien de mogelijke gevolgen ervan. Als de beschuldigingen kloppen, kan dat immers leiden tot boetes en plaatsing op de zwarte lijst bij overheden.

Als de melding van de klokkenluider onjuist blijkt, vloeit er geen bloed uit deze verkeerde afweging van Imtech, zegt de VEB. Dan blijft het bij imagoschade voor de technische dienstverlener, omdat het pas met een verklaring kwam na berichten in de media. Als de melding wel juist blijkt en er sprake is van kartelgedrag, heeft Imtech overduidelijk een verkeerde afweging gemaakt en klopt het prospectus dus niet, steltde VEB.

De beleggersvereniging zal zich dan beraden op eventuele verdere stappen, afhankelijk van de mate waarin kartelgedrag heeft plaatsgevonden en de schade die beleggers daardoor hebben geleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden