De winnaar & verliezer van de week

Imtech-bestuurder heeft eerherstel, accountant is zondebok

Gerard van der Aast Beeld ANP
Gerard van der AastBeeld ANP

Winnaar: Gerard van de Aast (KPN)

NS, Signify en nu ook commissaris bij KPN

Telecombedrijf KPN wil Gerard van de Aast als commissaris. Hij is voor-­gedragen en op 14 april moeten de aandeelhouders daar nog mee instemmen – ongetwijfeld een ­hamerstuk. Omdat KPN een potentiële overnameprooi is, zal het ongetwijfeld een belangrijk commissariaat worden.

Van de Aast heeft zich hiermee volledig gerehabiliteerd. Hij werd in 2013 topman van het conglomeraat Imtech, dat met donderend geraas instortte toen de ene na de andere miskleun naar buiten kwam, met het pretpark­debacle in Polen als grootste. Er was gefraudeerd met valse facturen en klanten waren gepaaid met bordeelbezoeken. De pogingen van Van de Aast om ­Imtech te redden, liepen spaak. Twee jaar later ging Imtech failliet – volgens ­critici ook omdat Van de Aast te veel managers in het wilde weg ontsloeg.

Liefst 22 duizend werknemers verloren hun baan, waarmee het bekendstaat als het grootste naoorlogse bankroet. Van de Aast werd begin 2019 nog samen met andere bestuurders voor de rechter gesleept door beleggers die miljarden aan beurswaarde in rook hadden zien opgaan. Dat proces loopt nog. KPN vindt niet dat de ondergang van Imtech aan hem is te wijten, omdat hij het heeft geprobeerd te redden wat er teredden viel. En hij is ook president-commissaris van de NS en commissaris bij Signify, iemand die van alle blaam is gezuiverd.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Verliezer: Willem Riegman (KPMG)

Door berisping dreigt nieuwe procedure

Zijn reputatie was al geknakt. En vrijdag kreeg hij nog een berisping van de tuchtrechter. KPMG-­accountant Willem Riegman werd opnieuw veroordeeld voor het falende controlewerk bij het conglomeraat Imtech. De tuchtrechter concludeert dat de controle van het jaarverslag 2012 onvoldoende was. De zaak bij de tuchtrechter was aangespannen door de curatoren van ­Imtech, die hopen daar de schade van 1,5 miljard euro te kunnen verhalen. ‘We kunnen er goed mee verder.’ Maar KPMG legde de uitspraak in zijn voordeel uit. Een berisping is een ­relatief milde straf – en Riegmans collega Caroline ­Lagerwaard ging in de procedure helemaal vrijuit.

In 2012 nam Imtech een opdracht aan voor de bouw van een pretpark in Polen, dat nooit werd afgebouwd. Later werd boekhoudfraude vastgesteld bij verscheidene projecten. Riegman heeft zich altijd oneerlijk behandeld gevoeld. Hij denkt dat de curatoren proberen hem en KPMG de schuld in de schoenen te schuiven, omdat van de kale kip – Imtech zelf – niets te plukken valt. In de procedure zei hij dat accountants hierdoor risicomijdend zullen moeten gaan werken, want ‘als de klant failliet gaat, dan richten alle pijlen zich op de ­accountant en het accountantskantoor, omdat daar geld te halen valt. Met alle gevolgen van dien, zoals publiciteit en grote kosten voor de verdediging.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden