IMF zet gesprekken met Griekenland op scherp

Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eist dat de Europese landen onmiddellijk gaan praten met Griekenland over een schuldverlichting. Dat blijkt uit een brief van Lagarde waarover de Financial Times vrijdag publiceerde.

IMF-directeur Christine Lagarde in gesprek met de Griekse minister van financiën Euclides Tsakalotos. Beeld epa
IMF-directeur Christine Lagarde in gesprek met de Griekse minister van financiën Euclides Tsakalotos.Beeld epa

De ministers van Financiën van de Eurogroep, de groep landen met de euro, komen maandag bijeen om te praten over de volgende akte in het Griekse drama. Op de agenda staat een nieuwe tranche voor hulp aan de Grieken. Het gaat dit keer om een klein pakketje, slechts 3 miljard euro, te betalen uit het derde steunpakket voor Griekenland dat afgelopen zomer werd afgesproken. Maar klein of niet: het hele Griekse probleem komt er weer door op tafel.

In juli moet Griekenland 3,5 miljard euro van zijn staatsschuld aflossen, maar het land heeft daarvoor geen geld. Hulp moet komen van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF. Maar de tegenstellingen binnen deze zogeheten trojka worden steeds groter. Het IMF vindt al heel lang dat de Griekse schuld onhoudbaar is en deels moet worden kwijtgescholden. De Europese leiders, klemgezet door populistische oppositie in eigen land, weigeren de Grieken iets kwijt te schelden. Ministers deden beloften waaraan ze niet graag meer worden herinnerd. Zo stelde toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager over de hulp aan Griekenland: 'Het gaat de Nederlandse belastingbetaler geen cent kosten.'

Zo soepel als het IMF lijkt met betrekking tot schuldkwijtschelding, zo hard stelt Lagarde zich op wat betreft de hervormingen die Griekenland zou moeten doorvoeren. Op dat punt zijn het juist weer de Europeanen die lankmoedig zijn: als de Grieken maar bezuinigen, is het eigenlijk wel goed.

'Primair overschot'

Lagardes brief lijkt bedoeld om de spanning flink op te schroeven. Ze stelt een scherpe voorwaarde voor deelname van het IMF: er moet een realistisch plan komen hoe de Grieken hun schuld kunnen terugbetalen. Lukt dat niet, dan moet een deel van de schuld worden geschrapt. En tot nu toe zijn de Griekse belastinginkomsten veel te laag om het geld voor aflossing van de schuld bij elkaar te krijgen.

Voor een realistisch schuldaflosprogramma zou Griekenland een 'primair overschot' (overschot vóór schuldafbetalingen) moeten hebben van 3,5 procent van het nationaal inkomen (bbp). Volgens Lagarde is er bijna een akkoord voor bezuinigingen van weer 2,5 procent van het bbp. Maar zelfs als dat lukt, schrijft zij, komen de Grieken hooguit aan een primair overschot van 1,5 procent. Veel te weinig om de schulden in een aanvaardbaar tempo af te betalen. Griekenland stelt dat hardere bezuinigingen niet door het parlement te loodsen zijn, en dat ziet de Europese Commissie ook wel in.

Zo lijkt de bijeenkomst van maandag met een patstelling te beginnen. Bovendien is niemand bereid de strijd nu uit te vechten. Europa heeft wel wat anders aan zijn hoofd: een 'Brexit' moet worden afgewend, dus voor het Britse referendum van 23 juni zal de strijd aan het Griekse front lauw zijn.

Inmiddels loopt ook in Griekenland zelf de spanning weer op. Vrijdag begon een nationale staking, die vandaag doorgaat. In het kader van het reddingspakket van afgelopen zomer moest premier Tsipras fors bezuinigen op onder meer de peperdure Griekse pensioenen. De staking is een protest daartegen. Openbaar vervoer en havens functioneerden nauwelijks, journalisten bleven thuis, en de bekerfinale tussen Olympiakos Piraeus en AEK Athene werd verplaatst naar zondag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden