IMF wil goud verkopen

Het Internationaal Monetair Fonds gaat goud verkopen om zijn toekomst veilig te stellen. Dat heeft IMF-topman Dominique Strauss Kahn maandagavond laat bekendgemaakt....

Het IMF zal 403,3 ton goud verkopen, oftewel eenachtste van zijn totale voorraad. Bij de huidige goudprijs levert dat bijna 12 miljard dollar op. Een groot deel van dat geld zal in een fonds worden gestopt. Het beleggingsrendement van dat fonds, naar verwachting 3 procent per jaar, wordt aan de begroting van het IMF toegevoegd.

Het IMF heeft de afgelopen jaren een begrotingstekort opgelopen dat zonder remedies oploopt naar 400 miljoen dollar in 2010. De reden is dat de organisatie voor haar inkomsten vooralsnog afhankelijk is van leningen aan haar 185 lidstaten. Op die leningen verdient het IMF: het rentepercentage waartegen het geld uitleent is een fractie hoger dan het percentage waartegen het zelf kapitaal ophaalt op de internationale financiële markten.

Opgedroogd
Maar omdat grote lidstaten als Brazilië en Argentinië de afgelopen jaren hun leningen aflosten, is de inkomstenstroom opgedroogd. Het IMF heeft nu nog 10 miljard dollar uitgeleend, tegen bijna 50 miljard dollar in 2003.

Het begrotingstekort moet gedicht worden door extra inkomsten van 300 miljoen dollar, onder andere uit de goudverkoop, en 100 miljoen dollar aan bezuinigingen. Het schrappen van banen vormt de hoofdmoot van die bezuinigingen.

De timing van de goudverkoop had niet beter kunnen zijn: de goudprijs staat momenteel op het hoogste niveau sinds begin jaren tachtig en piekte vorige maand kort boven de 1.000 dollar. Dat is een ruime verdubbeling binnen drie jaar. Het IMF benadrukt dat ‘ieder risico op ontwrichting van de markt’ zal worden voorkomen. Op de internationale goudmarkt reageerde de prijs niet op de bekendmaking van het nieuws.

Het Amerikaanse Congres moet nog zijn goedkeuring geven aan de goudverkopen. Het ministerie van Financiën, traditioneel een sterk tegenstander van goudverkopen, gaf in februari al zijn goedkeuring. Het IMF heeft het goud in het verleden aangekocht met geld van zijn aandeelhouders, waarvan de Verenigde Staten verreweg de grootste is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden