Nieuws

IMF somberder over wereldeconomie, met name groei VS en China blijft achter

De omikronvariant eist zijn tol van de wereldeconomie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeiprognoses voor dit jaar verlaagd. Ging het IMF in oktober nog uit van 4,9 procent groei in 2022, nu is dat teruggebracht tot 4,4 procent.

Peter van Ammelrooy
Een werknemer van een Volkswagen-fabriek in Tianjin, China. Beeld Getty
Een werknemer van een Volkswagen-fabriek in Tianjin, China.Beeld Getty

De tegenvaller wordt vooral veroorzaakt omdat de twee grootste motoren van de wereldeconomie, die van de Verenigde Staten en China, haperen. De Amerikanen mogen blij zijn met 4 procent groei dit jaar. Dat is 1,2 procentpunt lager dan wat het IMF aanvankelijk in zijn glazen bol zag.

Het fonds is somberder over de VS, omdat president Joe Biden er niet in is geslaagd een omvangrijk pakket aan sociale maatregelen en klimaatplannen door het Congres te krijgen. Dat het land monetair de broekriem aantrekt, zet ook een rem op de groei, net als de aanhoudende tekorten aan producten en grondstoffen.

De vooruitzichten voor China vallen 0,8 procentpunt lager uit dan enkele maanden terug. De Chinezen zullen nu genoegen moeten nemen met 4,8 procent groei, na de plus van 8,1 procent die ze vorig jaar beleefden.

Rekening pandemie

Het IMF voorziet voor de eurozone een groei van 3,9 procent dit jaar, 0,4 procentpunt lager dan in zijn vorige voorspellingen. Het fonds had dit keer geen aparte vooruitzichten voor Nederland. In december gingen onderzoekers van ING Research nog uit van 3,6 procent groei, nadat de economie in 2021 met 4,4 procent groeide.

De opkomst van nieuwe varianten verlengt de duur van de pandemie en kan het economisch herstel temperen, stelt het IMF. De stokkende aanvoerlijnen en hoge energieprijzen jagen dit jaar de inflatie op. Die neemt volgend jaar weer wat af, geholpen door een lagere stijging van voedsel- en brandstofprijzen.

De rekening van de pandemie loopt tot in 2024 op tot 12,5 biljoen dollar, zei het hoofd van het IMF Kristalina Georgieva vorige week al. Ook de armoedebestrijding wordt jaren terug in de tijd geworpen. Na de pandemie leven 70 miljoen mensen in extreme armoede.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden